Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Various artists - '60 Years Of Jazz' (Delmark, 2013)

Opname: 1952-2012

Het label Delmark associeer je wellicht primair met Chicago blues, maar zijn jazzcatalogus is anderhalf keer zo uitgebreid. Het is een van de weinige onafhankelijke maatschappijtjes die alles hebben meegemaakt en overleefd, van het kopiƫren op cassettebandjes in de jaren zeventig tot de download-gekte van thans.

'60 Years Of Jazz' geeft een vluchtig historisch overzicht van de activiteiten van labeleigenaar Bob Koester. Hij begon in de jaren vijftig in St. Louis, waar hij in de plaatselijke bar The Barrel het orkestje van trompettist Dewey Jackson opnam. Jackson was toen al drie decennia voorbij zijn topjaren, maar het is goed dat deze liveopnamen bewaard zijn gebleven. Klarinettist Frank Chace zit vooraan in de mix, wat het vuur waarmee Jackson speelt niet minder maakt.

Aan het andere eind van het spectrum vinden we de contemporaine jazz, waarmee Chicago een naam te verliezen heeft. Ook dat segment werd altijd goed bedeeld door Delmark: het label nam prominente vernieuwers als Muhal Richard Abrams en Anthony Braxton op toen nog niemand buiten de stad van deze lieden had gehoord. De jongste lichting van de Association for the Advancement of Creative Musicians is hier vertegenwoordigd door fluitiste Nicole Mitchell. Van de generatie net daarvoor horen we het Ritual Trio van slagwerker Kahil El'Zabar. Na een keurig melodietje, 'Crumb-Puck-U-Lent', met een ostinato-figuurtje van bassist Josef Ben Israel, snijdt de tenor van Ari Brown je zonder pardon de adem af.

Zeker zo indrukwekkend is tenorist Ira Sullivan, 82 inmiddels. Met het trio van pianist Jim Holman zet hij een uiterst relaxte versie van 'Along Came Betty' neer. De improvisaties van Sullivan kun je niet anders dan als liefkozingen betitelen. Doch een van de aardigste tracks van deze compilatie is 'Spiral Mercury' van kornettist Rob Mazureks Pulsar Quartet. Drummer John Herndon zit iedereen op een beestachtige wijze achter de broek. Never a dull moment met deze gasten.

(Eddy Determeyer, 10.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.