Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Udo Pannekeet - 'On' (Bow Shock, 2013)


Zeven jaar geleden was het dat de Haagse bassist Udo Pannekeet voor het eerst samenspeelde met pianist Jeroen van Vliet en drummer Pascal Vermeer, in een vakantieperiode op een pleintje in het Spaanse Castelló d'Empuries.

Pannekeet was onder de indruk van het spel van Van Vliet en Vermeer, die elkaar al jarenlang kennen en samenspelen in allerlei verschillende formaties en die volledig op elkaar kunnen vertrouwen in muzikaal opzicht. Hier ontstond het idee om met deze mannen een akoestisch album op te nemen, met dezelfde energie die daar ontstond op dat pleintje. Open en avontuurlijke muziek vastleggen op een plaat, voorzien van een eigen signatuur, dat was het doel. Saxofonist Erwin Vann vond hij bereid om aan dit avontuur deel te nemen. Pannekeet liet speciaal voor dit project een semi-akoestische zessnarige basgitaar maken om een extra dimensie te kunnen toevoegen. Voor een perfect klinkende grand piano werd de plaat opgenomen in de Fattoria Musica Studio in Osnabrück.

Al direct in het openingsnummer 'Field Division' hoor je de geweldige akoestiek en ook de frisheid en openheid die Pannekeet voor ogen had. Van Vliet soleert met overgave en voelt zich duidelijk senang. ook Vannn soleert fantastisch en dat is ook een grote verdienste van Pannekeet. Door zijn manier van componeren - waar soms een zwierende cadans is te horen, zoals in het titelstuk 'On' - is het heerlijk soleren. De rijke en volle toon van de saxofonist past perfect in dit concept. Drummer Vermeer excelleert subtiel, onder andere met brushes in 'Downfall'. De bandleider zelf doet handreikingen, neemt soms gas terug, geeft soms extra input, plaatst accenten, zoekt onbelopen paden op. Dat tilt de plaat naar een hoog spiritueel level. Het geheel klinkt hecht, onbevangen en open, alsof het helemaal vanzelf gaat, in diverse klankkleuren en stijlkenmerken. Dat is buitengewoon muzikaal! Pannekeet is helemaal geslaagd met zijn integere benadering van de muziek die hij wilde vastleggen.

Zoals de plaat begon - open en avontuurlijk - zo eindigt de cd ook, met het nummer 'Spes Nostra'. Je hebt als luisteraar dan kunnen genieten van schitterende muziek, van sferische lyrische stukken met stiltemomenten tot meer groovende uitbundige creaties, waar geen plek is voor grote ego's, maar waar het gaat om vanuit het hart te musiceren, wat deze vier topmuzikanten doen. Een album dat inspireert. De muziek klinkt heel dichtbij en neemt je mee. Dat is klasse!

Morgenavond spelen Pannekeet, Vann, Van Vliet en Vermeer in
Paradox, waar ze deze cd zullen presenteren.

Meer horen?
Op de website van Udo Pannekeet kun je dit album beluisteren.

Labels:

(Koen Scherer, 13.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.