Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Two Al's - 'And The Cowgirls Kept On Dancing' (Brokken Records, 2013)

Opname: 10 en 11 juli 2013

Deze merkwaardige collectie duetten van geprepareerde piano en tokkel-, strijk- en kwaakpercussie doet nog het meest denken aan het esoterische werk van randfiguren als Moondog en Sun Ra-in-kleine-bezetting. Melodische figuurtjes, die net zo goed door slagwerker Alan Purves als door pianist Albert van Veenendaal kunnen worden aangedragen, worden onderzocht, een enkele keer iets verder uitgewerkt, maar doorgaans simpelweg herhaald of mild gepermuteerd. De taken lopen door elkaar – wat niet zo vreemd is met een geprepareerde piano.

Wanneer stukken langer dan een minuut of drie duren, krijgen ze een bescheiden trancewerking. Dat is het zo'n beetje – veel meer zinnigs valt er niet over deze vrolijke verzameling te zeggen.

Een uitzondering is het stuk 'Tiny Klompen'. Dat heeft geen metrum, maar bestaat uit ogenschijnlijk willekeurig getrommel op kleine voorwerpen (klompen?), dito bekkens en marimba's en onduidelijk gefrunnik in het binnenwerk van de vleugel.

Sommige van de veertien nummers hebben een duidelijk begin en einde, andere lijken samples van langere exercities. In 'To Bet On Bells' klinkt een gong(?) luider en luider, sterft vervolgens weg en weg. Ideeën zat – maar het blijft bij de presentatie ervan. Zelden wordt iets echt ontwikkeld en uitgebouwd.

Mysterieus. Net als de apostrof in de naam Two Al's.

Meer horen?
Klik
hier om de volgende tracks van dit album te beluisteren: 'And The Cowgirls Kept On Dancing', 'Camel Thurst', 'An Unspun Web', 'Before The Jump Is Over' en 'Nice To See You'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.