Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
The Ambush Party - 'Circus' (De Platenbakkerij, 2013)

Opname: 11 juni 2011

Bands die veel werken en lang bij elkaar blijven worden op den duur saai. Dat is een mening die met historische praktijkvoorbeelden gestaafd kan worden: de Louis Armstrong All Stars, het Modern Jazz Quartet. Doch het tegendeel kwam misschien nog wel vaker voor. Denk aan de meer creatieve bands, die van Duke Ellington, Count Basie, Coleman Hawkins. Enzovoort.

The Ambush Party lijkt tot de laatste categorie te behoren. Ze gaat intussen alweer heel wat jaartjes mee en insuffen is er niet bij. De interactie was in 2011 al zo scherp en direct, dat je zou zweren dat ze sommige liedjes stiekem hadden geoefend. Het energieke internationale kwartet had voor het circus gekozen – tamelijk letterlijk: de opnamen werden in Moers gemaakt, in een grote tent.

De zes acts kun je beschouwen als evenzovele metaforen voor de muziek. Acrobaten, koorddansers, clowns, olifanten, tijgers, trapezewerkers: bij de mensen van de Party zijn ze in goede handen. In de 'Rope Dancer' balanceert tenorist Natalio Sued op de slappe snaren van Harald Austbos cello en bij de cellist voelen ook de clowns zich thuis. 'Rehearsing The Clowns Act' heeft inderdaad iets burlesks, waar ook de piano van Oscar Jan Hoogland een steentje aan bijdraagt. Zijn toetsen geven de tred aan van 'The Elephant', die opmerkelijk bevallig is komen binnentrippelen. Na de bijdrage van Hoogland vraag je je af: heet deze reus soms Thelonious? Monk dan? Aha: Nellie!

De vocale verrichtingen van Austbo bestempelen hem tot een hedendaagse uitgave van de jaren veertig-komiek Jerry Colonna. Maar de Noor is grappiger dan de Italiaanse Bostonian, die ook nooit zulke fraaie aria's uit de nok van de tent had kunnen zingen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om The Ambush Party live aan het werk te zien tijdens het Moers Festival 2011, waar dit album werd opgenomen. Ze spelen 'Rehearsing The Clowns Act' en 'The Tiger Is Loose'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 11.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.