Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Hague Ethospheric Orchestra - 'Earthing' (Laika, 2013)

Opname: oktober 2012

Als je dan toch gaat trouwen, nodig dan een fanfare uit de Balkan uit. Doch wie Michal Vanoucek bij de mooiste dag van zijn/haar leven had gedacht, kan beter eerst even naar deze cd luisteren. Want diens internationale The Hague Ethospheric Orchestra mag dan vage banden hebben met het Slowaakse fanfarewezen, door de bank genomen is dit toch eerder luister- dan polonaisemuziek. Het nummer 'Mano' suggereert weliswaar dat zich in de verte een fanfare-orkest roert, maar bij nader inzien is dit toch een korps dat zich toelegt op aubades waar niemand wakker van wordt. Van deze kalmerende kamerjazz zou je eerder in slaap vallen, schat ik in.

Het THEO meandert tussen jaren-zeventig fusion en jaren-veertig kamermuziek. Een minpunt vind ik de 'instrumentale' vocalen van Anka Koziel – maar dat kan een vooroordeel zijn. Inderdaad, in de jazz dient een vocalist instrumentale kwaliteiten te bezitten – en omgekeerd. Maar eerlijk gezegd denk ik dat Duke Ellington destijds een verkeerde straat is ingeslagen toen hij Adelaide Hall – en later, a fortiori, Kay Davis – instrumentaal inzette. Dit soort vocaliseren heeft in ieder geval desastreuze effecten op allerhand lichaamsfuncties, is mijn ervaring.

In 'Burchak' zorgt de basklarinet van Christof May voor een gezellig knetterend houtvuur, dat de weemoedige stemming in een niet onaangename gloed zet. Ook van de fluit van Rodrigo Parejo ('Chovendo Na Roseira') zul je vermoedelijk niet uit de plaat gaan: beschaafd klinkt die, om niet te zeggen Haegsch.

Klarinettist Michael Moore, die als gast meedoet, heeft zijn compositie 'Shower' ingebracht. Ook zijn klarinet draagt bij aan de lieflijkheid van de scène. Lieflijk, maar toch substantieel. Oene van Geel, de andere gastsolist, neemt als een kameleon de kleur van het orkest aan. Zijn altviool klaagt mooi mee met Koziel, trompettiste Raya Hadzhieva en de rest.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.