Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bach Reflections - 'To B Or Not To B' (Clazz Music, 2014)

Opname: 3 februari 2013

Jazz en klassiek – er zijn tijden geweest dat die twee niet door één deur konden. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. De toenemende internationalisering van het muziekveld heeft ook de kloof tussen klassieke muziek en improvisaties smaller gemaakt.

En daarmee zijn we weer terug bij af. Want voor het gemak wordt vaak vergeten dat alle grote klassieke componisten ook grote improvisatoren waren, van grootvader Johann Sebastian Bach tot Louis Moreau Gottschalk, de pionier van de Amerikaanse klassieke muziek. Nogal wat inmiddels tot het standaardrepertoire behorende composities vonden hun oorsprong in improvisaties. Je kunt zelfs nog een stuk verder teruggaan: sommige boerendansjes van componist en kanunnik Guillaume Machaut (circa 1300-1377) zijn volgens mij gewoon genoteerde improvisaties van straatmuzikanten. Met de opkomst van de conservatoria en de steeds groter wordende symfonieorkesten stolde en verstarde de orkestpraktijk in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Dus zo onlogisch is het niet, het streven van deze formatie om klassieke muziek met jazzmatige improvisaties te verbinden. Op zijn jongste cd is bovenbaas Bach de bron. Bekende thema's worden gerecycled en zo ontvouwt het geliefde 'Air' zich in 'Air Traveller' langzaam in elkaar afwisselende improvisaties en orkestrale passages van het kwintet. 'Invención Nueve', gebaseerd op de negende 'Invention' voor piano, is door bassist Paul Berner in een latinpak gehesen. Waarmee hij ons eraan herinnert dat al die populaire Cubaanse dansvormen hun oorsprong hadden in hoofse negentiende-eeuwse salonmuziek. Qua soli het rijkste nummer is 'Gut Strings', dat saxofonist Dick de Graaf uit het 'Adagio' van het 'Vioolconcert In A Mineur' destilleerde. De vertaalslag van viool naar contrabas en gitaar pakt goed uit. Zo gaat de 'klassieke' solo van celliste Larissa Groeneveld in het titelstuk 'To B Or Not To B' naadloos over in de meer vrijmoedige bijdragen van sopraansax en bas.

Bach Reflections timmert aan een interessante weg – ik denk dat het uitspitten van klassieke composities op bruikbare improvisatiecellen of –ideeën in de toekomst veel moois op kan leveren.

Meer horen?
Klik
hier om van dit album 'Air Traveller' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.