Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jubileumtournee Narcissus


New York, Parijs, Brussel: de leden van Narcissus hebben hun vleugels uitgeslagen sinds ze tien jaar geleden deze band begonnen in Amsterdam. 'Fragiele en emotievolle hedendaagse jazz' schreef onze recensent Jacques Los reeds in 2008, en de band is sindsdien alleen nog maar gegroeid in kwaliteit. Een concert van Narcissus garandeert aldus een intense en rijke luisterervaring. Het kwartet bracht in 2006 en 2010 twee uitstekende platen uit op het W.E.R.F.-label, een derde album volgt binnenkort. Ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan maakt de groep vanaf vandaag een korte tour door Europa.

Robin Verheyen, saxofonist van Narcissus, wordt algemeen beschouwd als een van de grootste talenten uit de Belgische jazz. Hij bracht al een aantal albums uit, zoals het veelgeprezen 'Starbound'. Zo schreef de toonaangevende site All About Jazz: 'It’s Verheyen’s ability to find every creative possibility within a limited framework that puts Starbound over the top, and adds Verheyen to the list of reasons why jazz in the 21st century will be just fine.' Verheyen woont en werkt al enige jaren in New York. Zijn landgenoot Jozef Dumoulin speelt piano en Fender Rhodes en maakt sinds 2006 deel uit van de Parijse jazzscene. Deze wizzard of the keyboard speelt in diverse formaties, waaronder het vrije klankgezelschap Lidlboj, het onvolprezen hedendaags jazzensemble Octurn en zijn eigen trio met Trevor Dunn en Eric Thielemans.

De talentvolle contrabassist Clemens van der Feen is een veelgevraagd muzikant in tal van Nederlandse jazzbands, zoals het Chambertones Trio, het Michael Moore Quartet, de Celano/Baggiani Group en het Harmen Fraanje Trio. Daarnaast timmert hij ook met eigen formaties aan de weg, waarmee hij twee albums uitbracht: 'High Places' (2011) en '14PM' (2013). Narcissus-oprichter Flin van Hemmen brak door als slagwerker bij Michael Brecker en Jesse van Ruller. Hij woont - net als Verheyen - sinds 2009 in New York, waar hij al snel naam maakte in de downtown jazz- en impro-scene. Hij speelt in meerdere bands, waaronder die van saxofonist Tony Malaby en ex-Narcissus pianist Harmen Fraanje. Zijn eigen kwartet, met onder meer Kris Davis, stelt Van Hemmen in staat zijn compositorische talenten verder te ontwikkelen.

Speellijst
21/01 Musis Sacrum, Arnhem
22/01 Loft, Keulen
25/01 Sunset, Parijs
26/01 Archiduc, Brussel
28/01 CC Het Gasthuis, Aarschot
30/01 Workshop Conservatorium Amsterdam
31/01 Bimhuis, Amsterdam
01/02 De Singer, Rijkevorsel

Meer zien?
Klik hier voor een liveopname van Narcissus. In deze video, die is gemaakt in De Werf in Brugge op 28 oktober 2010, spelen ze 'Colors In Orval', een nummer van hun tweede cd 'Narcissus No. 2'.

Labels:

(Maarten van de Ven, 21.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.