Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Reportage / Pamflet
De commerciële dwangbuis en de eindeloze Bohemian Rhapsody

Benefietconcert Nederlands Jazz Archief, zondag 15 december 2013, Bimhuis, Amsterdam

Leven in een democratie kan betekenen dat je vrij bent om te kiezen. Democratie kan betekenen dat je in een samenleving leeft waarin culturele waarden worden gekoesterd en beschermd en waarin kennis en wijsheid kunnen floreren. In vrijheid kunnen denken en inspiratie kunnen putten uit een rijkdom van geest en cultuur. Leven in een beschaving. Wat is er mooier dan dat?

Het prachtige benefietconcert ten bate van het noodlijdende en bedreigde Nederlands Jazz Archief (NJA) vond plaats in een uitverkocht Bimhuis. Het werd een sfeervolle avond, die geestig en aanstekelijk werd gepresenteerd door Mijke Loeven. Het aanwezige publiek genoot zichtbaar van een veelzijdig programma. Zowel prominenten als jonge honden gaven met volle inzet en zonder gage, acte de présence.

Het ICP speelde spetterende composities van Misha Mengelberg. Het Barnicle Bill Trio (John Engels, Miguel Martinez en Mark Haanstra) liet horen dat jazz geen stropdas nodig heeft en moeiteloos verschillende generaties verbindt. Harmen Fraanje en Anton Goudsmit improviseerden en moesten helaas alweer stoppen met spelen toen ze net lekker op gang kwamen. Basklarinettist Joris Roelofs en gitarist Reinier Baas showden in een miniset talent om van te watertanden. In hun hommage aan Rita Reys schitterden Francien van Tuinen, Jesse van Ruller, Clemens van der Feen, Joost Patocka en Harmen Fraanje. Tussen de bedrijven door draaide DJ Benjamin Herman platen in het café. Deze twintig musici vormen slechts een kleine selectie uit de springlevende en veelzijdige jazzscene die in Nederland actief is.

In een interview met Mijke Loeven benadrukte Paul Gompes van het NJA de historische waarde en het hoge niveau van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Jonge musici zijn aangewezen op archiefbronnen die inspireren en stimuleren om de tradities te leren herkennen, te behouden en te verrijken. Zij kunnen zich pas werkelijk ontwikkelen als ze ook kennis kunnen nemen van het verleden. Het NJA ontsluit en behoudt het verleden steeds beter door conservering en digitalisering van het archiefmateriaal, publicatie via het Jazzbulletin, boeken, de website, Cultura 24 en een app, uitgave van cd's, onderzoek en het zelf ontwikkelen van nieuwe formats. Lovenswaardige initiatieven.

Ik grijp hier een kans om een pleidooi te houden voor de kwetsbaarheid van culture waarden, kunst en schoonheid. Nelson Mandela is uitgegroeid tot een icoon van onverzettelijkheid en wilskracht. Hij verzoende en verbond zwart met blank, de underdogs en de overheersers, en maakte zijn eigenbelang ondergeschikt. In onze huidige tijd heerst de waan van de dag. Aanbesteding voor de aanschaf of bouw van snelwegen, treinen, voetbalstadions, metrolijnen, tunnels, straaljagers en Maasvlaktes viert hoogtij en vertroebelt het gezonde verstand van politici en bestuurders. Commercie en multinationals bepalen meer en meer de gedragsregels. Kunst is elitair en subsidies zijn zinloos. Geef het volk De Toppers en André Rieu. Sluit het Tropeninstituut en verzoen de elite met Melle Daamen.

Waar is het geweten van onze democratische samenleving? Kunst mag toch wel iets kosten zeker?

Burgers, politici en managers opgelet! Kunst voedt en inspireert. Kunst verrijkt en vormt. Kunst creëert vrijheid en is geworteld in anarchie. Kunst is tegendraads en blijvend vernieuwend. Kunst verwonderd en zoekt de verontwaardiging. Kunst is speels en verbindt. Kunst is nooit decadent. Kunst is ons eigen ik pur sang.

Slecht uw gebreken en besef dat er in Nederland een rijke jazztraditie bestaat. Tradities zijn weliswaar aan mode onderhevig, maar veranderen slechts geleidelijk. Onze waarneming is niet meer dan een momentopname. Laat Nederland niet verworden tot één grote dijkverzwaring zonder achterland. Gooi nooit zomaar kostbare zaken weg, koester het immateriële en laten wij ons allen bezinnen op een traag en uitermate doordacht selectiebeleid. Onze beschaving verdient het! Ik wens u allen een prettig 2014 en wil u vragen om vandaag nog vriend te worden van het Nederlands Jazz Archief.

Klik hier voor een fotoverslag van het benefietconcert voor het Nederlands Jazz Archief door Maarten Jan Rieder.

Labels: ,

(Unknown, 14.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.