Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Russisch huwelijk jazz en klassiek

Pavel Shcherbakov Quartet & String Quartet, dinsdag 14 januari 2014, De Smederij, Groningen

Tot zijn 26ste speelde trombonist Pavel Shcherbakov uitsluitend klassiek, vertelde hij in De Smederij. Jazz is dus iets van de laatste acht jaar. Die klassieke basis verraadt zich in Shcherbakovs feilloze intonatie, zijn toonvorming en, meer in het algemeen, zijn buitengewone beheersing van zijn notoir lastige instrument.

Zijn kennis van en liefde voor klassiek en jazz heeft hij nu in stelling gebracht voor zijn project met strijkkwartet en ritmesectie. De Rus is een romanticus – dat klinkt als een open deur, maar hier klopt het in elk geval. In zijn composities 'Taste Of Tears' en 'Too Much Sugar' huizen echo's van imaginaire jaren vijftig-werken. Dat eerste nummer leek geparenteerd aan de standard 'Beautiful Love'. Weermoed en verlangen streden om de voorrang. Alsof we naar recent ontdekt materiaal van Alec Wilder luisterden.

De première was gehandicapt doordat de geplande celliste zich ziek had gemeld en vervangen was door Alex Brychta. Die laatste is met zijn zestien jaar weliswaar nog steeds een beetje een wonderkind (twee jaar gelden sleepte hij tijdens het Prinses Christina Concours Noord de eerste prijs in de wacht), maar meer dan een half uur voorbereiding was hem niet gegund. Men kan zich dus voorstellen dat dit ad-hoc kwartet in feite nog in de steigers stond. Dat de reprise van 'Too Much Sugar', met zijn aantrekkelijke, maar moeilijk strak te krijgen canonvorm al scherpere contouren begon te krijgen, was bemoedigend. De geplukte passage bleef in deze akoestische opzet overigens bijna onhoorbaar.

De componist zelf leek zich in deze setting wat in te houden. Misschien trok de combinatie solist/dirigent een wat te grote wissel. In 'Seven Steps To Heaven', dat zonder het strijkensemble werd uitgevoerd, hoorden we Shcherbakov extraverte kant. Maar ook als freewheelende jazzsolist blijft hij een traditionalist.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.