Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Absolute kookpunt bereikt in Groningen

Jazz Express, dinsdag 21 januari 2014, De Smederij, Groningen

Jazz Express is een samenwerkingsverband van muzikanten uit Groningen en Oldenburg. Ondersteund door die laatste stad en de Eems-Dollard Regio worden concerten op de plaatselijke jazzpodia gerealiseerd, te weten De Smederij in Groningen en Wilhelm 13, 130 kilometer oostwaarts.

Dinsdag vond het achtste optreden van dit seizoen in De Smederij plaats en het was meteen duidelijk dat we met zanger Ken Norris een wereldster in huis hadden. Deze in Hamburg woonachtige Amerikaan heeft een stem die van honing is gesponnen en die soepel als een slang door de teksten glijdt. Hij komt uit de 'school' van Mark Murphy en demonstreerde in 'The Preacher' zijn jazz chops door de tekst vilein af te stemmen op de barbabbelaars. Zijn vakmanschap bewees hij met zijn a capella intro van 'Dedicated To You', waarmee hij de geest van de betreurde Johnny Hartman met succes opriep en ons aller nekhaar effectief erectiel maakte. Noten kan hij absurd lang aanhouden en dan tergend langzaam verdraaien. In 'My Shining Hour' zong hij duetten met drummer Christan Schönfeldt. Zo kan het dus ook.

De tweede ster van de avond was tenorist Will Jasper, van eigen bodem, om niet te zeggen bloed: zoon van Sije, neefje van Lex Jasper. Hij heeft een geluid om te zoenen en weet voortdurend de indruk te wekken dat er daarachter, achter het achterste van die tong, nog veel meer te halen valt. Een collega-saxofonist boog zich naar me en mompelde dat Will wel wat van Plas Johnson heeft. Jasper is ook een professional in die zin dat hij nooit een chorusje méér zal pakken dan nodig is om zijn verhaal te vertellen.

Toen de jonge tenorist Sergej Arenesov zich na de pauze bij Jasper voegde en Alex Skoric achter de drumkit plaatsnam, voelden we allemaal dat er iets exceptioneels stond te gebeuren. Skoric bewees al eerder dat hij met zijn op Elvin Jones gebaseerde polyritmiek elk avondje tot een event kan maken. Dat voelden we dus, maar om je de waarheid te zeggen was ik net met mijn gedachten bij iets anders – een vrouwspersoon in de zaal, de omzet van de bietenhandel, men kan dat zelf wel bedenken – toen ik een ongewone verandering in de atmosfeer gewaar werd. O god, flitste het door me heen, toch niet de megaschok van 9,8 waar het geheime NAM-rapport van rept? Maar nee, het waren Jasper, Arenesov en Skoric, die in 'Billie’s Bounce' het absolute kookpunt, 273,150 graden Celcius, hadden bereikt.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.