Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jeroen van Vliet - 'Wait' (Challenge Jazz, 2013)

Opname: oktober 2012

'Muzikale diepgang' was het eerste wat me te binnen schoot bij het beluisteren van het tweede soloalbum 'Wait' van pianist Jeroen van Vliet. In 1996 was hij al eens naar de befaamde Rainbow-studio in Oslo gereisd om zijn eerste solopiano-album 'Who Is Afraid' op te nemen. Die plaat was al erg indrukwekkend met virtuoos spel, met hoogtepunten die aan vulkanische muzikale uitspattingen deden denken. Met zijn tweede album zit de virtuositeit meer in een richting van verinnerlijking. Met een rijk palet aan muzikale harmonieën en klankkleuren weet hij een diepgang te creëren waar je kippenvel van krijgt en ontroerd van raakt.

De specifieke eigen lyriek van Van Vliet is zeer evenwichtig in zijn composities en spel. Met een rust en fijnzinnige balans is zijn spel geëvolueerd naar het grootmeesterschap. Waar hij als sideman in vele andere formaties, zoals Eric Vloeimans' Gatecrash, kan grooven of een muzikaal begeleidende rol heeft, zoals in de groep van Simin Tander, toont deze allround pianist met deze release aan, dat de kracht van een muzikaal verhaal kan zitten in het laten klinken van soms slechts enkele tonen. Van Vliet durft de klanken te laten uitklinken. Zijn spel ademt, geeft soms een haast meditatieve rust door juist met minder noten meer diepgang te bereiken. Dat is knap en zeer muzikaal. Hij vertelt een verhaal, waarbij de luisteraar volop de ruimte krijgt om weg te dromen en een eigen invulling aan te geven. Hij beheerst zijn instrument volledig en maakt knap gebruik van de pedalen, waardoor het soms lijkt of hij de klanken even intrekt en ze zo overdraagt aan de luisteraar. Of misschien wel aan een groter spiritueel universum.

Het geheel klinkt als een cyclus, van het openingsnummer 'Nostalgia' tot het slotstuk 'Touch'. Een treffender titel is er niet. Met 'Wait' laat Van Vliet je een pas op de plaats maken om in het moment te zijn. Dat is toch eigenlijk waar het om draait in de muziek, toch?

Vanavond presenteert Jeroen van Vliet 'Wait' (en de eerste cd van zijn nieuwe trio OGU) in
Paradox, Tilburg.

Meer horen?
Klik hier om van dit album de track 'Nostalgia' te beluisteren.

Labels:

(Koen Scherer, 10.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.