Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
De Beren Gieren - 'A Raveling' (Igloo Circle, 2013)


Toen ik voor het eerst van 'De Beren Gieren' hoorde, dacht de nooit opgegroeide puber in mij: Ha, jottem, een band met twee synoniemen voor ontlasten in de naam! Dat is vast mijn type muziek. Immers, alles dat de overdreven beschaafde jazzsfeer verpest kan op mijn volledige steun rekenen. Het was dan ook verbazend dat de band zo veel beschaafder klonk dan de naam deed vermoeden.

Gelukkig blijkt het te kloppen dat de oudemannenjazz vrolijk overboord wordt gegooid door dit pianotrio. Dissonantie, funk en een impressionistische toets worden creatief afwisseld, vaak binnen hetzelfde nummer. Echter, dit gebeurt vanuit de traditie, in plaats van dat daar van buiten tegenaan geschopt wordt. Deze aanpak maakt 'A Raveling' een plaat die vooral bedoeld is om naar te luisteren, maar ook wel om lol mee te hebben. Een goed voorbeeld is de 'Knalsonate': een hoempa-thema dat uitmondt in een reeks improvisaties wordt meer dan een geestigheid, omdat de muziek uitermate vaardig wordt uigevoerd. Hetzelfde geldt voor het gefragmenteerde 'The Detour Fish', dat na een spannend thema lijkt te desintegreren in een John Cage-achtig gepiel. Op het laatste moment leeft de muziek weer op, waarmee de Detour (omweg) in de titel volbracht is.

Met dit soort composities is 'A Raveling' een intelligente toevoeging aan het nog altijd welig tierende landschap der pianotrio's, al zijn De Beren Gieren misschien niet de jonge wildebrassen waar ze door sommigen voor worden uitgemaakt. Veeleer is dit een band waarvan verwacht mag worden dat ze de diepte in zullen gaan, omdat hun muzikale vermogen sterk genoeg is om nog meer ruimte te bieden aan hun meer tegendraadse neigingen. Daar wordt met smart naar uitgekeken, want 'A Raveling' is een zeer aanstekelijke plaat.

Meer horen?
Klik
hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Koekjes 's Nachts' en 'Ontdekking van Materie'.

Labels:

(Sybren Renema, 30.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.