Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bongomatik - 'Bongomatik Your Life' (No Can Do, 2013)


Het tweede album van de poppy latinfunk-formatie Bongomatik is onverminderd speels, bubbelend en gelikt. Misschien is het verrassingselement inmiddels wat weggeëbd – maar voor degenen die het twee jaar oudere eponieme debuut niet kennen, zal het onderhavige schijfje een orenopener zijn. Er zijn wat wijzingen in de bezetting, waarvan de komst van toetsenspeler Leon den Engelsen de meest opmerkelijke is. Soms domineert zijn Hammond het groepsgeluid, elders ('Shoppingcart Mambo') stelen zijn vintage klinkende synthesizers de show. Een ander item is de vervanging van vocaliste Gianna Tan door Yumarya Grijt en Thirza Prak. Die eerste vormde met Kim Hoorweg een ijzersterk duo; het zal een tijdje duren voordat dat niveau weer wordt bereikt. Overigens is het heldere, ongekunstelde geluid van Hoorweg geknipt voor dit werk. De teksten en interludiums zijn onverminderd zany en surrealistisch.

Ondanks of dankzij het gegeven dat de band een imposant aantal inpandige componisten telt, is het resulterende groepsgeluid zeer homogeen en herkenbaar. Ik zou zo gauw geen historische voorbeelden kunnen noemen, of het zouden Kid Creole and the Coconuts moeten zijn. In de verte. Op dit album is alleen het al genoemde 'Shoppingcart Mambo' een slordig gecamoufleerde versie van Pérez Prado's 'Mambo Jambo', van elders betrokken.

Lekker strak klinkt Bongomatik in 'Don’t Touch That Button'. Van de solisten moet gitarist Thomas Hilbrandie genoemd worden, die in 'Love Is A Beautiful Thing' beheerst klinkt, waarbij hij zich nochtans een paar passen in metalland begeeft.

Meer horen?
Klik
hier om het album 'Bongomatik Your Life' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.