Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Stranger Than Paranoia 2013


Op 24, 27 en 29 december vindt de 21ste editie plaats van het roemruchte festival Stranger Than Paranoia, dat zoals altijd wordt georganiseerd door altsaxofonist Paul van Kemenade. Het jazzfestival doet dit jaar twee Brabantse steden aan: Tilburg en Den Bosch.

Op kerstavond opent het festival in het Tilburgse Paradox met een smaakmakend gevarieerd programma. Three Horns And A Bass is een vervolg op een eerder initiatief van festivalprogrammeur Paul van Kemenade: Two Horns And A Bass, met onder anderen Eric Vloeimans. Nu is er sprake van drie blazers en een contrabassist, met naast altsaxofonist/componist Van Kemenade trompettist Angelo Verploegen, trombonist Louk Boudesteijn en bassist Wiro Mahieu. Deze bezetting biedt nieuwe mogelijkheden voor Van Kemenade; hij gebruikt deze bezetting om op een andere manier te schrijven dan voor ensembles met bijvoorbeeld een traditionele ritmesectie. De Beren Gieren zijn sinds 2012 het huisorkest van kunstencentrum Vooruit in Gent. Het trio rondom de van oorsprong Nederlandse pianist/componist Fulco Ottervanger is in België een sensatie en De Beren zijn ook niet vies van experiment. Zij hadden de afgelopen jaren al samenwerkingen met musici als Louis Sclavis, Ernst Reijseger en klarinettist Joachim Badenhorst, maar gaan net zo makkelijk aan de slag met materiaal van Nirvana of Kraftwerk. En tenslotte BRUUT!, de vierkoppige band die onlangs zijn tweede album 'Fire' uitbracht, waarop de groep nog vunziger, harder en intenser van leer trekt. Er wordt schaamteloos geflirt met grunge, symfonische rock en afrobeat.

Op vrijdag 27 december vindt de tweede festivalavond plaats in de Toonzaal in Den Bosch. Three Horns And A Bass geeft ook hier acte de présence. Verder het duo Louis van Dijk (piano) - Han Bennink (drums), twee giganten uit de klassieke- en jazzmuziek. Werkelijk alles is bij hen de revue gepasseerd: van Ramses Shaffy en Liesbeth List tot Eric Dolphy, ICP en de Red Hot Chili Peppers. Een wervelende spannende ontmoeting tussen deze twee wereldmusici, die allebei behangen zijn met prijzen. Trompettist Jeroen Doomernik kreeg een carte blanche en komt met The Monochrome, een nieuw elektronisch/akoestisch improvisatiekwartet met Bart van Dongen (harmonium, melodica, stem, toetsen), Richard van Kruysdijk (elektronica, live sampling, synths), Bart Maris (trompet, effecten) en Doomernik (trompet, flugelhorn, keyboard, effecten).

Op zondag 29 december wordt deze editie van Stranger Than Paranoia afgesloten in Paradox. Met The Ploctones, een band die met windkracht tien de zee op gaat en nog koers houdt ook. Saxofonist Efraïm Trujillo, gitarist Anton Goudsmit, bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn Vink vertegenwoordigen alles waar het in de jazz om gaat. Hun muziek swingt, suist, vliegt, vibreert, bonkt en kraakt dat het een lieve lust is. Slagwerker par excellence Han Bennink heeft op deze avond een muzikale ontmoeting met Jasper van 't Hof, een van de meest actieve jazzmuzikanten in Europa. De pianist is in Nederland vooral bekend met zijn multiculturele band Pili Pili, maar is hij al jaren voornamelijk actief in Duitsland. Van 't Hof heeft meer dan 70 albums opgenomen. Hoornist Morris Kliphuis speelt met zijn trio Kapok zowel op pop- als jazzpodia. Met Kyteman tourde hij langs alle grote festivals. In Paradox ontmoet hij twee Tilburgse jazzveteranen: bassist Niko Langenhuijsen en Paul van Kemenade, ritmisch ondersteund door Yonga Sun, een van Neerlands beste drummers.

Labels:

(Maarten van de Ven, 8.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.