Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Boerenbond brengt improvisatie met gevoel voor compositie


Wat bezielt iemand om een groep te maken met vier sopraaninstrumenten? Wat voor groepsgeluid heb je dan in gedachten? Cornettist Eric Boeren nodigde voor zijn groep Boerenbond drie muzikanten uit, die allen meesters zijn in het kleuren van geluid op hun instrumenten: de New Yorkse trompettist Peter Evans, vibrafonist Jason Adasiewicz uit Chicago en de in Berlijn woonachtige Engelse rietblazer Tobias Delius. De komende week maakt Boerenbond een korte tour door Nederland.

Voor deze formatie schreef Boeren eenvoudig materiaal, waarin hij op zoek gaat naar aanvullende contrasten. Suggestief. Boven de meeste partijen staat wel voor welk instrument die partij bedoeld is. Er staat 'klarinet' of 'tenor', maar uiteindelijk bepaalt Delius of hij die partij op de tenorsax of de klarinet speelt. Op de repetitie rouleren de partijen om uit te zoeken hoe het het beste klinkt. Ook de koperblazers blijven zoeken naar de beste demper. Of is juist beter om open te spelen? Of geknepen, met halve ventielen? En Adasiewicz bepaalt zelf of hij met zijn wattenbollen speelt of juist met het hout. Het hele kleurenpalet is geïmproviseerd.

In Boerenbond kunnen alle muzikanten aardig uit de voeten met melodie. Ze kunnen ook stuk voor stuk melodisch (dus niet verticaal!) improviseren. In die zin zijn het echte jazzmuzikanten. Maar ze kunnen ook allemaal dienend (niet solistisch) spelen. Geen ego's op het podium. Boerenbond heeft een bijna gecomponeerd gevoel voor muzikale eenheid ontwikkeld. En toch is het geïmproviseerd!

Speellijst
18/12 Paradox, Tilburg
19/12 Bimhuis, Amsterdam
21/12 Plusetage, Baarle-Nassau
22/12 Serah Artisan, Zaandam (opname VPRO-radio)

Kijk op de website van Eric Boeren voor meer informatie over Boerenbond.

Labels:

(Maarten van de Ven, 16.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.