Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Behoedzame programmering

U Jazz Festival, zaterdag 14 december 2013, Vorstelijk Complex, Utrecht

In de aankondiging van de derde editie van het U Jazz Festival stond dat curatoren pianist Bert van den Brink en zanger Henk Kraaijeveld een 'gevarieerde en verrassende line-up' hadden samengesteld. Dat verrassende viel wat tegen, sterker, een bravere programmering was haast niet mogelijk. Desalniettemin viel er muzikaal wel het een en ander te genieten.

Randal Corsens formatie Symbiosis speelde een onvervalste jazzy, swingende set, waarin de Caribische ritmes een dominante rol speelden. Met deze opening van de avond werd U Jazz het festival van de pianisten. Corsens pianistische kwaliteiten zijn genoegzaam bekend. Hij etaleerde - als te verwachten – zijn percussieve speelwijze, die gepaard ging met wervelende, virtuoze improvisaties. Dat alles werd gedegen in de hand gehouden door de consequent stuwende ritmesectie: bassist Stefan Lievestro, drummer Mark Schilders en percussionist Vernon Chatlein.

Terecht dat zanger Henk Kraaijeveld het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2013 heeft gewonnen. Hij heeft een relaxte bühnepresentatie en zingt en fraseert met een ongekende souplesse en gemak met een prachtig, warm en vol (bariton) stemgeluid. In zijn begeleidingstrio excelleerde Paul Maassen met bedachtzame begeleiding en smaakvolle solo's.

Na het trio trad Kraaijeveld op met zijn a-capella zanggroep The Junction. Strak, harmonieus, meerstemmig, perfecte timing, heldere en zuivere stemmen, zo vertolkten de twee zangers en drie zangeressen het jazzy pop- en jazzrepertoire. Het hoogtepunt van de avond.

Festivalgast de Belgische trompettist Bert Joris werd begeleid door een all-star formatie met pianist Bert van den Brink, bassist Frans van der Hoeven en drummer Joost van Schaik. Joris is een zeer verdienstelijk mainstream trompettist, die bekwaam en melodieus de chorussen aan elkaar rijgt. De belangrijkste man van dit kwartet was ontegenzeggelijk pianist Van den Brink, die een klankenpalet creëerde afgewisseld met moderne, gevarieerde single-note lijnen.

De funky band Alex Siegers & The Payback zorgden voor een dansbare afsluiting. Funky ritmes, strakke blaaspartijen, een energieke presentatie van leider Siegers, dat was allemaal wel in orde. Echter, de schrille vocalen van Siegers noodzaakt de groep toch een andere zanger te zoeken.

Voor volgend jaar graag een wat avontuurlijke programmering.

Klik hier voor foto's van het U Jazz Festival door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 26.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.