Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Reportage
Uitreiking Edisons Jazz/World moet anders

donderdag 21 november 2013, Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Wat is het toch ontzettend jammer dat de Edison Jazz/World zo'n ondergeschoven kindje is in het hele Edison-gebeuren. Dat werd maar weer eens pijnlijk duidelijk bij deze editie van het gala. De zaal was niet alleen gewoon niet uitverkocht, genodigden kwamen niet opdagen en zelfs winnaars namen niet de moeite om hun beeldje te komen ophalen.

En merkte ik bij presentator Co de Kloet een ietwat tanend enthousiasme en een sprankje teleurstelling? Om de boel nieuw leven in te blazen werd gekozen voor een nieuwe opzet. Alle drie genomineerden in de categorie Publieksprijs waren aanwezig en kregen tussen de verschillende uitreikingen door de gelegenheid om iets te laten horen van hun cd, uitgevoerd met het Metropole Orkest. De uiteindelijke winnaar van deze categorie werd pas aan het einde van het eerste deel van de avond bekend gemaakt. Op zich een goed idee om ze allemaal te zien en te horen, en het bouwt de spanning iets meer op, maar in dit geval leek het meer een noodgedwongen zijsprong om de avond te kunnen vullen. Het tweede deel van de avond werd in zijn geheel ingenomen door de uit New York afkomstige bassist Marcus Miller, winnaar van de Oeuvreprijs.

De Publieksprijs ging naar Ruben Hein met zijn cd 'Hopscotch'. Hij nam zijn beeldje totaal overdonderd in ontvangst. Medegenomineerden in deze categorie waren Ob6sions met de prachtige cd 'First Takes' en het duo Shirma Rouse & Kim Hoorweg met 'Dedicated To You'. Dit opmerkelijke duo sprong er qua originaliteit mijlenver bovenuit. De dames hebben een totaal verschillende achtergrond, terwijl zij in hun muzikale samengang een opmerkelijke match vonden die een prijs als deze meer dan waard zou moeten zijn.

Joshua Redman won in Jazz Internationaal en José James in Jazz Vocaal. Zij kwamen hun beeldje niet ophalen, maar namen wel de moeite om enige vragen te beantwoorden voor de camera. Concha Buika deed dat niet en het publiek moest het doen met een wazig, kort dankwoord. Dichteres, muzikant en producer Buika won de Edison in de categorie World met haar cd 'La Noche Mas Larga'.

De Edison voor Het Document ging naar 'Instant Composers Pool'. Een prachtige uitgave met artwork van Han Bennink, een fotoboek van Pieter Boersma en een enorme hoeveelheid opnames van dit unieke ensemble. Een waardevol document dus over een memorabel tijdperk uit de vaderlandse geïmproviseerde muziekgeschiedenis, zo oordeelde de jury en zij waren unaniem in hun beslissing. Oprichter Misha Mengelberg was helaas niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, maar uit naam van ICP deed dat Susanna von Canon. Ook Han Bennink was 'live' vanuit Buenos Aires via Skype aanwezig om (herhaaldelijk) zijn dankwoord uit te spreken.

In Jazz Nationaal won Reinier Baas met de cd 'Mostly Improvised Instrumental Indie Music'. Gemaakt door vijf jonge mannen, behorend tot de top van hun generatie die zich niets aantrekken van hokjes en grenzen. Baas dolt een beetje met de titel van de cd en het plaatje op de cd-hoes (waar hij met een geit aan een touwtje op staat) maar uiteindelijk is het allemaal bloedserieus wat hij doet. Ook hij trad op met het Metropole Orkest en met zijn innemende rebelsheid waaide er even een frisse jazzwind door de zaal.

Van Marcus Miller was al vanaf het begin bekend dat hij zijn Edison persoonlijk zou komen ophalen. En hij hield woord! Het daverende concert dat hij gaf met zijn eigen band en dat prachtige Metropole Orkest was zonder meer de kroon op deze avond. Een avond die helaas getekend werd door afwezigheid van zowel artiesten als bezoekers. En dat moet echt anders.

Klik hier voor een fotoverslag van de uitreiking van de Edisons Jazz/World door Monique van der Lint.

Labels:

(Donata van de Ven, 4.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.