Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Spannend en grensoverschrijdend

Louis Sclavis Atlas Trio, vrijdag 22 november 2013, Paradox, Tilburg

De inmiddels 60-jarige Franse klarinettist speelt al decennialang in de voorhoede van het klarinetgilde. Als een kameleon wisselt hij van stijl, van het vrije werk tot straight-ahead jazz en van klassieke muziek tot wereldmuziek. Het Atlas Trio bestaat naast Sclavis uit gitarist Gilles Coronado en pianist Benjamin Moussay. Het ontbreken van zowel drums als bas biedt de mogelijkheid om het musiceren binnen een trioverband vanuit een totaal ander perspectief te benaderen. De drie instrumentalisten binnen het collectief vervullen een gelijkwaardige rol; afwisselend neemt een van de drie muzikanten de ritmische taak op zich. De begeleidende hand van de pianist, de diepere bassen van de elektrische gitaar en de sonore klanken van de basklarinet vullen op natuurlijke wijze de leemte van het klassieke slagwerk.

Binnen de composities vormen herhaling en ritmische variatie een wezenlijk bestanddeel. De zwevende, intieme sfeer wordt aangevuld met Afrikaanse ingrediƫnten en voert het publiek naar de mystiek en de klaagzang uit het Midden-Oosten. De muzikale arrangementen, soms minimalistisch van aard, neigen naar Europese kamermuziek. Maar de solo's omarmen op uitbundige wijze de vrije opvattingen over jazz. De overprikkelende, metalige, overstuurde gitaarklanken zijn om van te watertanden. Elektrisch geladen binnen een groot magnetisch veld. De tegendraadse miniatuurtjes en de barokke improvisaties op de akoestische piano en de funky Fender Rhodes met een 'Bitches Brew'-smaak zorgen voor een muzikale reis, die zich steeds verlengd.

Louis Sclavis blijft een inventieve speler en zijn improvisaties zijn ongewoon helder en precies. Zijn fabelachtige techniek is onomstreden en overschaduwt nooit de ware drang naar vindingrijkheid en muzikaliteit. De aanzwellende klanken uit zijn basklarinet geven inzicht in zijn zielenroerselen.

Exemplarisch voor het concert is de minutenlange opening, waarin Sclavis langs alle registers van zijn instrument trekt, de milde toon oprekkend naar de explosiviteit van nitraat. Het geeft hem de status van een expressieve speler par excellence. De overgang naar de ritmische inzet van de kleppen van de basklarinet en de gestaag invallende gitaar- en keyboardakkoorden dragen bij aan een orgastisch ritmisch einde van het optreden.

Het initiatief van vijf Nederlandse jazzpodia - Paradox, Bimhuis, Hothouse, JIN en Grand Theatre - om het Atlas Trio uit te nodigen voor een compacte tournee, getuigt van een scherp inzicht voor spannende, grensoverschrijdende muziek. De muziek van het Louis Sclavis Atlas Trio is te horen op hun meest recente album 'Sources'.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 3.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.