Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Soort hommage aan de sixties

Bart Wirtz Quintet, zondag 24 november 2013, Platformtheater, Groningen

De jaren zestig documenteerden behalve de free jazz en de dageraad van de fusion ook de periode dat de bop van hard in modal transformeerde. Hoewel de leden van het Bart Wirtz Quintet die tijd niet hebben meegemaakt, lijkt het erop dat de sixties hun referentiekader vormen. Opvallend is de strakheid waarmee gespeeld wordt. Wirtz (altsax) en Angelo Verploegen (trompet) houden van de pure, onvervormde sound en hun instrumenten mengen voorbeeldig, in unisono passages, maar ook in harmonisch opzicht. Dit is een concept dat een grote beheersing van instrument en materiaal vereist – en soms wat bedaagd over kan komen.

Het in het Platform Theater gespeelde repertoire was afkomstig van Wirtz' meest recente cd 'iDreamer'. Alleen 'Honque Honque' was van oudere datum (van het album 'Prologue'); het was indertijd een soort radiohitje en duidelijk is waarom. Het nummer heeft een simpele, catchy hook die onmiddellijk tot binnenshoofds meezingen noodt en lang blijft nahonken. In de loop der tijd is er veel vrijheid in het stuk binnengeslopen.

Leider Wirtz is in alle registers even sterk en duidelijk en moduleert bedachtzaam, maar hij kan zich ook ('Growth') uit de hengsels blazen. De timing van bassist Jeroen Vierdag is onorthodox, in die zin dat zijn frasen zigzaggen alsof het een terloops gesprek betreft. Wat drummer Joost van Schaik precies speelt, is eigenlijk niet belangrijk: het tempo zit in zijn hoofd en zijn lijf en komt op de een of andere manier wel in zijn spel terecht. 'Lekker' is het epitheton dat zijn speelwijze nog het best karakteriseert. In 'Camels' genereert hij met Vierdag een intrigerend asymmetrisch loopje, dat je benieuwd maakt naar hoe die dieren nu werkelijk voortgaan. Die vraag speelt al sedert Benny Goodmans Camel Caravan haar in de jaren dertig aan de orde stelde. Hoe het evolutionair te verklaren is, ook.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.