Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Het is wat het is, dit is wie ik ben

Jan Akkerman & Eric Vloeimans, zaterdag 23 november 2013, Paradox, Tilburg

De bijna 67-jarige gitarist Jan Akkerman is een van Nederlands beroemdste gitaristen. Zijn bekendheid stamt uit de jaren zeventig met Brainbox en later met Focus, waarin hij samen met Thijs van Leer de kern vormde. In 1973 werd hij door lezers van de Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Eind 2012 ontving hij een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn 50-jarig jubileum. Dus als hij in jouw woonplaats komt spelen, ga je gewoon kijken. En dan brengt hij ook nog Eric Vloeimans mee! Tja, dan wordt het allemaal wel heel interessant.

Kennelijk waren meer mensen nieuwsgierig naar deze opmerkelijke samenwerking, want het was een uitverkocht huis in Paradox Tilburg. Het concert trok dan ook een gemĂȘleerd publiek: oude fans van Akkerman, hedendaagse jazzfans van Vloeimans en de jongere garde, die een oude meester graag eens in levende lijve wilde zien. De samenwerking tussen de twee grootheden is in ieder geval terug te herleiden naar Akkermans jubileumconcerten eind vorig jaar in Paradiso en De Oosterpoort, waar Vloeimans ook deel van uitmaakte. Akkerman zelf zegt hierover: "Vloeimans? Op een gegeven moment was hij er gewoon!"

Het swingende 'Minor Details' mocht het spits afbijten onder het motto van Akkerman 'lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen'. Ook 'Free Wheeling' golfde soepeltjes de zaal in. De houding van Vloeimans tijdens het concert van vanavond was bescheiden, hij trok zich regelmatig terug naast het podium en liet de spotlights aan Akkerman. Op zich begrijpelijk, Vloeimans is een regelmatig terugkerende gast op het Tilburgse jazzpodium in allerlei bezettingen. Akkerman maakte daar dankbaar gebruik van en rolde de ene na de andere (soms scheurende) solo uit. Vloeimans was hier spaarzaam mee, maar het waren dan ook meteen dé momenten waarin sprake was van interactie of synergie. Helaas was hiervan weinig sprake tussen Akkerman en zijn bandleden, drummer Marc Stoop en toetsenist Coen Molenaar. Zij stelden zich vooral dienend op en waren weinig avontuurlijk. Het gitaarspel van Akkerman was soms ruw en ongepolijst en hier en daar een tikkeltje slordig, maar hij had er plezier in. Zelfs onder zijn verhullende pet vandaan ontging dit de aandachtige kijker niet. Ook toen er een snaar brak, pakte de eigenzinnige gitarist glimlachend een andere, terwijl het publiek toch wel even de adem inhield...

Een mooi moment was er tijdens 'Streetwalker', waarin Vloeimans met gedempte trompet voor kippenvel zorgde. Voorafgegaan door een a capella solo van Akkerman waarmee hij zich open en kwetsbaar opstelde, alsof hij wilde zeggen: het is wat het is, dit is wie ik ben. En natuurlijk was er een medley van de Focus-hits, die met luid applaus ontvangen werd. Jan Akkerman hoort zeker thuis in het rijtje grote gitaristen die de afgelopen tijd het podium in Paradox hebben gesierd. Het concert kreeg een verdieping door de V-flow van Vloeimans. Mooie avond!

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint. En hier kun je de foto's vinden van Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 8.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.