Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Frisse composities en jong talent

Harry van der Laan Quartet, dinsdag 3 december 2013, De Smederij, Groningen

Dat jazzmuziek een taal is die willekeurige lieden in staat stelt te communiceren, werd in De Smederij weer eens gedemonstreerd. Nu zijn Harry van der Laan (tenorsax), Diederik Idema (toetsen), Hans Lass (bas) en Dennis Elderman (drums) niet exact vreemden van elkaar, maar in deze samenstelling spelen ze vermoedelijk niet vaak. Bovendien waren de stukken van de saxofonist zó vers dat intensief overleg vooraf in een enkel geval geboden was. Eén compositie was, zo begreep ik, geschreven toen een leerling niet op kwam dagen en er dus zomaar een uur overschoot. Tja, de een z'n goof is de ander z'n groove.

Hoe dan ook, het kwartet speelde alsof het sinds de zandbak niets anders had gedaan. Van der Laan is geen hemelbestormer; hij voelt zich het meest senang wanneer hij in het idioom van Coltranes ballads kan werken. Zijn 'Rose Quartz' was daar een voorbeeld van. En 'Catch 22' bleek een 'Expressions'-achtig scalair stuk, waarin Van der Laan vrijmoedig de respectieve tradities van Stan Getz en John Coltrane met elkaar wist te rijmen. Qua sound heeft hij overigens weinig met Getz noch Coltrane van doen; het was meer een kwestie van opereren op het door de beide grootmeesters ontgonnen terrein.

De verrassingen kwamen, zoals dat wel vaker het geval is, tijdens het sessiegedeelte na het optreden van het kwartet. Richard Köster is een jonge trompettist die nog van alles mist, om te beginnen ideeën en techniek. Maar dat komt nog wel en zijn concept en vormgevoel mogen gezond genoemd worden. Al even jong is drummer Alexandar Skoric, die onlangs indruk maakte als lid van Giuseppe Doronzos Alchemik Quartet. Die indruk werd in De Smederij bestendigd: de Rus steeg boven zichzelf uit, sloeg slimme fills en aansprekende combinaties en hield aldus alle vuurtjes brandend. In dat laatste had overigens ook Hans Lass een belangrijk aandeel. Want bij wijze van uitzondering was er in het etablissement geen andere bassist voorhanden, zodat Lass na drie uur nog even fris stond te bassen. Lekker in vieren lopend, subtiel solerend.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.