Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Eerder processen dan schema's

Angles 9, woensdag 4 december 2013, Grand Theatre, Groningen

Angles 9 is een toepasselijke naam voor dit Zweedse gezelschap onder leiding van saxofonist Martin Küchen. Het negental bekijkt de muziek namelijk vanuit allerlei gezichtspunten. Er zitten elementen van funk in, van kamermuziek, van brassbands, van dansmuziek uit imaginaire streken (ergens tussen Zuid-Afrika en Noord-Spanje), maar vooral van jazz. Het zijn niet zozeer schema's als wel processen die ten grondslag liggen aan het gebodene.

Nochtans betreft het een uitermate hechte band. In eerdere berichten werd wel gerept van een zekere slordigheid die de werkwijze zou kenmerken – daar is inmiddels geen sprake meer van, integendeel. Angles 9 is in alle opzichten een orkest. Een snerpende Supermansolo van trompettist Magnus Broo, die zonder pardon door de pijngrens gaat, wordt ondersteund door de saxofoons van Küchen en Eirik Hegdal, waarna ook de rest van de groep invalt. 'A Desert On Fire' begint met noten van Hegdals baritonsax, die subtiel maar effectief versterkt wordt door de bas van Johan Berthling. Een gestreken bassolo in het laag wordt naadloos overgenomen door pianist Alexander Zethson. Die laatste speelt verderop samen met vibrafonist Mattias Stahl lijntjes die bij benadering unisono uitpakken. Bij benadering: er is een faseverschil van circa een tiende seconde. Bladmuziek hebben de muzikanten daarbij niet nodig – ze hoeven elkaar niet eens aan te kijken. Alles zit, kortom, geramd. Noten worden hier niet gemorst.

In het voorprogramma speelde het Chillin' 4tet van basklarinettist Ziv Taubenfeld. Veel van zijn muziek klinkt alsof ze al mijmerend en pingelend op de piano tot stand is gekomen. Zo was het eerste nummer een soort golfbeweging van heftige en meer ontspannen passages. De leider bleek de titel na afloop vergeten en liet die dus aan uw recensent over. Vandaar: 'Dance Of The Webmasters'. 'The Shepherd’s Whistle' buitelde tussen vrijheid en een (bijna) orthodoxe idylle. Een woeste collectieve improvisatie ('In 7') bleek verrassenderwijs uit te monden in het aloude 'Moritat'.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.