Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Plan Kruutntoone - 'Als Alles Er Af Is' (Plan Kruutntoone, 2013)


Dit is een van de merkwaardigste schijfjes die ik afgelopen jaar in handen kreeg. Het openingsnummer, 'Opgesloten In', begint omineus met een schraal schurende contrabas en de tekst "Ik heb U bij Uw naam geroepen" en eindigt met "veel, veel boosheid". Daartussenin wordt duidelijk dat de "angst en oordeel", waarvan in het lied sprake is, rechtstreeks te maken heeft met het seksleven van de hoofdpersoon, "opgesloten in Gods tempel" als hij is.

Gitarist, zanger, tekstschrijver, componist en bandbestierder Hans Visser lijkt me een ervaringsdeskundige. Een christelijke jeugd op het platteland is niet alles, zoveel is wel duidelijk – maar godsdienst kan wél de mooiste, diepste kunst opleveren. Dat is hier het geval: de sober uitgevoerde cd staat vol open structuren en improvisaties en openhartige ontboezemingen. Instrumentaal waaiert het genre van vooroorlogse gitaarblues tot Beefheart-achtige akkoorden en accenten. 'Stel Je Voor' is een stream of consciousness van overpeinzingen, observaties, krantenkoppen, associaties en herinneringen. Een gitaarsolo levert wat lucht op, maar dan gaat het weer verder. Onbarmhartig.

"En als ik nergens thuishoor, waarom zou het dan niet hier zijn?" vraagt de zanger zich in 'Trekker' af. Hij durft voluit te zingen; leer je dat in een dorp, waar je de ruimte hebt? Het nummer 'Hoe Komt ‘t' opent met gespatieerde trommelslagen achter de samenspraak tussen gitaar en bas. Na een ijle vocaal trekt het gitaargeluid zich samen tot een onverbiddelijk massief, dat zich evenwel geleidelijk oplost in een slotzang.

Visser zingt als een bezielde evangelist – doch evangelisten bedienen zich in het gemeen niet van poëtische observaties als "eens in de maand de bibliobus, langzaam verdwijnend", over de geneugten ten plattelande.

Meer horen?
Klik
hier om de volgende tracks van dit album te beluisteren: 'Opgesloten In', 'Als Alles Er Af Is' en 'Trekker'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Lucas Niggli Sound Of Serendipity Tentet - 'Play!'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.