Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Phaedra Kwant - 'Still Listening' (Rosemile, 2013)


'Pretty Much', zo luidt het openingsnummer van deze gevarieerde cd. De toon is gezet en die titel van het eerste nummer is ook typerend voor deze bassiste, componiste en vocaliste, die verder actief is in diverse disciplines, zoals in de wereld van de kleinkunst, pop en jazz... pretty much indeed.

Zeer veelzijdig is Phaedra Kwant, die zich in haar composities ook als zodanig presenteert. Van funky groovende nummers zoals 'Action Hero', waarin Boy Edgar Prijs-winnaar Oene van Geel een mooie solistische bijdrage levert, naast lyrische composities zoals het nummer 'Milton’s Air', met een prachtrol voor pianist Rembrandt Frerichs - zo ook in 'Father’s Day'.

Fraaie composities, ieder met een eigen karakter, vaak met een diepere gelaagdheid door knap te arrangeren. De bassiste/vocaliste blijft zonder dominant te zijn de spil. Haar heldere stem en trefzekere basspel passen uitstekend bij elkaar. Dat is niet eenvoudig, maar Kwant doet het op een manier alsof het vanzelf gaat en dat getuigt van een buitengewoon talent. Haar spel is uitstekend, soms virtuoos en sfeerbepalend. Ze beschikt over een behoorlijk goede techniek en dat gecombineerd met haar heldere stem maakt dat de luisteraar zich niet zal vervelen. Ook de variatie in stijlen en de knappe ordening van de composities - en de timing daarin - zorgt ervoor dat je geboeid blijft luisteren. Kwant heeft er heel goed over nagedacht wat ze wilt bereiken met deze cd, dat is haar overduidelijk gelukt.

Omringd door een topbezetting - met naast Frerichs en Van Geel onder meer Rolf Delfos op sax en Martin Fondse op vibrandoneon - heeft Phaedra Kwant deze opname voorzien van een geheel eigen signatuur. Aan een vergelijking met de terecht volop in de belangstelling staande Esperanza Spalding ontkom je haast niet aan, maar wat mij betreft doet Kwant met haar geheel eigen geluid en haar diversiteit aan stijlkenmerken hier niet voor onder. Kortom, een aanrader!

Meer horen?
Klik
hier voor een trailer/compilatie van dit album.

Labels:

(Koen Scherer, 28.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.