Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Moker – 'Overstroomd' (W.E.R.F., 2013)

Opname: maart 2013

Een beetje onopgemerkt is het kwintet Moker uitgegroeid tot een vaste waarde in het Vlaamse jazzlandschap. Het debuutalbum verscheen al in 2001 en werd vier jaar later gevolgd door 'Konglong' (ook op het W.E.R.F.-label), met daarna nog de uitstekende titelloze plaat uit 2009. En nu is er dus deze vierde langspeler. Ondanks een paar personeelswisselingen – zo werd bassist Kristof Roseeuw vervangen door Lieven Van Pee (De Beren Gieren) en hoeft rietblazer Jordi Grognard oorspronkelijk lid Zeger Vandenbussche niet meer naast zich te dulden – bestaat er wel degelijk zoiets als de Moker-sound, getuige deze knappe verzameling composities, die als vanouds een evenwicht opzoekt tussen traditie en vernieuwing. Met succes.

De bezetting kan amper klassieker dan hier, maar je kan gerust spreken van een paar opvallende individuen in de band. Zo is trompettist Bart Maris al lang niet meer te linken aan een stijl of klank. De man is een kameleon die, zonder zichzelf te verloochenen, steeds een andere gedaante kan aannemen, soms spelend met lucht en vreemde klanken, zoals in het ongedwongen startende 'Krakke Mikkel', maar even later, zoals in het titelnummer, weer met een conventionele sound, in de lijn van de grootmeesters, maar toch een eigen stempel hanterend. Al jarenlang een vaste waarde binnen de Belgische jazz en dat gaat niet snel veranderen.

Gitarist en bandleider Mathias Van de Wiele schreef ook opnieuw een mooie verzameling composities met aardig wat knipogen, ingenieuze passages en uiteenlopende invloeden. Tijdens hun knappe concerten komen die aspecten misschien nog beter aan bod (net als de robuuste energie), maar door gewoon eens het met de blues geïnjecteerde 'Bouya-Ka' en het ingetogen, op een lome baslijn drijvende 'Tsunami Blues' naast elkaar leggen, krijg je al een beter beeld van hun kunnen. Best van al is de band echter als er een tandje wordt bijgestoken. Zo is 'Sjeik Of the Ice Age' bij eerste beluistering misschien een fluks staaltje neo-hardbop, maar mag je best spreken van een verdomd aanstekelijke compositie met memorabel thematisch materiaal.

Grognard laat zowel op tenorsax als op basklarinet horen al net zo veelzijdig te zijn als zijn collega's, nu eens lekker meeneuzelend met de bas- of melodielijn, maar net zo vaak ongeduldig trappelend om een eigen route uit te stippelen. Het spetterende 'La Resistenza' onderstreept misschien nog het mooist de samenhang en warmbloedigheid van deze vijf. Met het soepele spel van drummer Giovanni Barcella en Van Pee, het kringelende gitaarspel van Van de Wiele en de eensgezindheid van de blazers, is het een hoogtepunt op 'Overstroomd'. Dit vierde album biedt hier niet direct een compleet nieuwe kijk op de band, maar is eerder een bevestiging van hun kwaliteit, en die is na meer dan een decennium dringend aan wat meer erkenning toe.

Meer horen?
Klik
hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Bouya-Ka', 'Sjeik Of The Ice Age' en 'Tsunami Blues'.

Labels:

(Guy Peters, 18.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.