Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Edison voor Marcus Miller


Bassist Marcus Miller krijgt dit jaar de prestigieuze Edison Jazz Oeuvreprijs. Die wordt op donderdag 21 november uitgereikt in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De 54-jarige Amerikaan komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen. Miller is een multitalent. Hij speelt piano en klarinet, maar is vooral bekend vanwege zijn formidabele spel op de basgitaar.

Marcus Miller (Brooklyn, 14 juni 1959) komt uit een muzikale familie. Zijn vader speelde orgel in de kerk en dirigeerde het koor daar ook. Zijn aanverwante oom Wynton Kelly was de vaste pianist van Miles Davis in de late jaren vijftig en begin jaren zestig. Op 13-jarige leeftijd kon Miller al aardig uit de voeten op piano, klarinet en basgitaar. Hij schreef toen al zijn eerste composities. Twee jaar later speelde hij al regelmatig met diverse bands in New York. Hij speelde in de bands van fluitist Bobbi Humphrey en toetsenist Lonnie Liston Smith. De jaren daarop werkte hij als meest gevraagde sessiemuzikant, onder andere voor Aretha Franklin, Roberta Flack, David Sanborn en Grover Washington Jr. Als bassist speelde hij mee op meer dan 400 platen.

In 1981 kwam Marcus Miller in de band bij zijn jeugdheld Miles Davis, met wie hij twee jaar toerde. Die ervaring hielp Miller om zijn stijl te ontwikkelen. Later zou hij drie albums voor Davis produceren, waarvan 'Tutu' - waarvoor Miller ook composities aandroeg - het bekendste is. In 1993 begon Miller aan een solocarrière.

Labels:

(Maarten van de Ven, 13.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.