Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Lp
Angles 9 - 'In Our Midst' (Clean Feed, 2013)

Opname: 13 oktober 2012

Een merkwaardig gezelschap, Angles 9. De indruk die overblijft nadat je deze lp hebt beluisterd, is die van een processie ter ere van Sint Jodocus, waarbij de fanfare halverwege grondig gedrenkt is en de muzikanten van achteren niet meer weten dat ze van voren blazen. Als de Scandinavische jazz het odium heeft van stroblonde nimfen die tokkelend op een gitaar hun liefde voor de rode steenbreek bezingen, pist dit negental uit Stockholm wel erg ver naast de pot.

In het titelstuk 'In Our Midst' gaan Angles 9 in slow motion op pad, waarbij de spanning heel langzaam opgevoerd wordt. Het is een maffe kale compositie, die in geen enkele traditie past. Het is geen jazz en het is geen pop, maar inderdaad, iets sacraals heeft het wel.

Iets dergelijks geldt ook voor 'Every Woman Is A Tree', dat al veel langer op het repertoire staat van leider en altsaxofonist Martin K├╝chen. Ook hier beginnen de tutti min of meer gelijk en eindigen die bij benadering met dezelfde noot, maar de muzikanten wekken intussen de indruk dat ze elkaar staan te verdringen om hun persoonlijke versies van het verhaal te vertellen. Het Jazz Composers Orchestra van Carla Bley en Michael Mantler in de jaren zestig, daarmee zou je de band misschien kunnen vergelijken. Een collectieve improvisatie gaat geleidelijk over in een soort ritmische samenzang; de lampionnen verdwijnen in de nacht tot de baritonsax van Eirik Hegdal de terugkeer van de stoet aankondigt. Een dominant basloopje informeert en doordesemt het hele ensemble.

Angles 9 klinken in 'By Way Of Deception' alsof ze voor het eerst samen op het podium staan van Kunstencentrum BELGIE te Hasselt, waar deze liveopnamen in oktober 2012 gemaakt zijn. Ook hier een dwingend basfiguurtje, dat door Hegdal en Johan Berthling (contrabas) gevoed wordt. De intensiteit neemt toe en af als een getijdenstroom. Laag voor laag wordt het stuk opgebouwd tot het feest compleet is.

Woensdag 4 december zullen Angles 9 voor het eerst in Nederland te horen zijn, in het Groninger Grand Theatre.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Angles 9 live aan het werk te zien in Kunstencentrum BELGIE op 13 oktober 2012, waar dit album is opgenomen. Ze spelen 'In Our Midst'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 23.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.