Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Ultrazachte ballads vloeren publiek

Jan Menu, Bert van Erk & Elmer Bergstra, donderdag 31 oktober 2013, Jazzcafé Alto, Groningen

Het publiek in het Groninger jazzcafé Alto dat gezeten is ten westen van 6° 33' 43,5" is notoir geanimeerd. Eenvoudiger gezegd: de klont die aan het begin van de bar hangt, als je binnenstapt gelijk links. Voetbal, vrouwen en verkeershinder zijn de onderwerpen die aan bespiegeling onderworpen worden. Krijg die maar eens rustig, met je blote handen. Nou ja, blote handen, plus wat trillingen die opgewekt worden in bijna twee meter messingbuis, in casu de baritonsaxofoon van Jan Menu. Nu kun je in principe onbehoorlijk scheuren en krijsen op zo'n instrument, maar Menu wist het volk te bedwingen door er juist ultrazachte ballads op los te laten. Het meest opmerkelijke stuk in deze categorie was 'Stablemates', dat behalve ultrazacht ook retelangzaam gespeeld werd. Zodat het het karakter van een Billy Strayhorn-ballad kreeg.

De baritonsaxofoon lijkt geschapen voor een ruimte als Alto. Qua afmetingen past hij precies in het interieur en ook de sound vult de ruimte perfect. Indachtig het motto 'he’s got a menu that will send you' kreeg Menu de aanwezigen zover dat ze bijkans van hun stoeltjes vielen van opwinding tijdens een stormachtige uitvoering van het onverwoestbare 'Cherokee'. Lange lijnen die gevoed werden uit een alleszins ruim reservoir aan ideeën wisselde hij af met riffjes en accenten die de feestvreugde alleen maar versterkten. Het geluid van de bariton kan, soms, het mooiste zijn wat je in jazz tegen kunt komen. Helemaal wanneer het een geslaagde alliantie aangaat met de contrabas van Bert van Erk, zoals een paar keer gebeurde. Dan ontstond er, pal onder je neus, pure magie.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Meer zien en horen?
Klik hier om twee nummers van dit optreden te zien: 'On Green Dolphin Street' en 'All Blues'. En hier kun je John Coltrane's 'Equinox' bekijken.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.