Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Spanning ontbreekt

Larry Carlton Quartet, maandag 4 november 2013, Paradox, Tilburg

Vederlicht als ware het slaapliedjes start Larry Carlton verrassenderwijs, geheel solistisch, het concert. Hele akkoordenreeksen en flageoletten klinken als vingeroefeningen voor gevorderden. Na twee tracks verschijnt drummer Marcus Finnie en wordt Carlton geflankeerd door zijn zoon Travis Carlton op basgitaar en later door toetsenist Dennis Hamm. "Het louter werken in trioverband is mij gaan vervelen," vertelt de innemende gitarist. Het blijken profetische woorden.

In de jaren zeventig en vroege jaren tachtig behoort WestCoast-gitarist Larry Carlton tot een van de meest gevraagde sessiemuzikanten met een bijdrage van vijfhonderd opnames per jaar. De rockopnames voor Steely Dan bij de albums 'Aja' en 'The Royal Scam', zoals de solo's op 'Kid Charlemagne' en 'Josie', staan in het collectieve geheugen van de gitaarliefhebber gegrift. Dit terwijl zijn ambtsperiode bij de populaire jazz-funkgroep The Crusaders maar liefst vijf jaar in beslag neemt. Tot een aantal jaren geleden maakt Carlton deel uit van Fourplay, als vervanger van soulmate Lee Ritenour.

Gedurende één lange set speelt het gezelschap hoofdzakelijk door blues ingegeven muziek, met een vleugje lyrische jazz. Het gitaarspel is professioneel, de technisch beheersing om van te watertanden en de ritmesectie staat als een huis. De muzikale toegankelijkheid is hoog en de opduikende solo's zijn van een voor Carlton kenmerkende aanstekelijke fusionstijl. Ze bestaan uit een mix van zoetgevooisde en zanderige klanken. Bluesy, soulvol en zeer ritmisch van aard.

Op enkele spaarzame momenten na is het spel van de band en de gitarist te klinisch om blijvend te boeien. Het geheel blinkt uit in doorzichtige perfectie. Mooie, zelfs vaak vrolijk stemmende klanken, ontsproten uit zijn Gibson ES-335, blijven aan de veilige oppervlakte. Ook ontbreken de fusionclichés niet, zoals een dampende bassolo en de onvermijdelijke drumexercitie. Waar het muzikaal aan ontbreekt is pure passie, het zoeken naar avontuur en het nemen van risico's. Desondanks gaat Larry Carlton de annalen in als gastsolist van een groot aantal, soms legendarische, popalbums. Niet minder, maar zeker ook niet meer!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Louis Obbens, 13.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.