Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Onderhuidse emotie

Fly Trio, woensdag 13 november 2013, Paradox, Tilburg

Het podium voor jazz en geïmproviseerde muziek Paradox grossiert deze maand met een scala aan sublieme concerten. Het meest in het oog springend zijn de uitverkochte gitaarspektakels van Larry Carlton en John Scofield, de optredens van de gitaristen David Gilmore met zijn Art Of Ascension Trio en de Carl Verheyen Band. Naast deze superbe gitaarmuziek biedt de programmering ook ruimte aan de top van de fameuze Duitse ECM-stal, zoals het Louis Sclavis Trio en het Fly Trio, een hecht collectief dat op woensdag de dertiende het Tilburgse podium aandeed.

De muzikale persoonlijkheden Larry Grenadier (contrabas), Mark Turner (tenorsax) en Jeff Ballard (drums) vullen elkaar moeiteloos aan en contrasteren waar nodig. Zij spelen alle drie ten dienste van het collectieve geluid, zonder zichzelf als individuele solist te verloochenen. Dit klinkt gemakkelijker dan het op het eerste oog lijkt. Het Fly Trio staat voor progressieve muziek met een gevoelsmatige touch uit het jazzverleden. Hoewel elke muzikant zorgt voor input door het schrijven van nieuwe composities, vormt het totale proces en het eindresultaat een muzikaal geheel.

Opvallend is dat dit niet - zoals gebruikelijk - plaatsvindt in trioverband. De drie instrumentalisten zijn, vaak beurtelings, verantwoordelijk voor het aanbrengen van de melodie. Het pakt allemaal heel smaakvol uit, hoewel er geen sprake is van muzikale hapklare brokken. Het trio heeft inmiddels drie platen uitgebracht, waarvan de laatste ('Year Of The Snake') centraal staat tijdens dit concert. De unieke, overwegend milde muziek kent weliswaar verschuivingen, versnellingen, uithalen en variaties, maar nooit in extremis!

Solistische bijdragen zijn zeer zeker aan de orde, maar leidend zijn verfijnde lyriek en lichte - zelfs tegengestelde - ritmiek. Het weidse maar introverte geluid voelt aanvankelijk kaal aan. Maar de reductie van groteske dadendrang, bij elk van de drie muzikanten, draagt bij aan de zuiverheid en ware aard van deze moderne jazz. Het trio verwerpt de traditionele relatie tussen begeleider en solist. Het laat veel ruimte voor onderhuidse emotie, melancholie en lichte vervreemding.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 27.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.