Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Legendarisch concert in een kolkende ambiance

John Scofield's Überjam, zondag 10 november 2013, Paradox, Tilburg

John Scofield gebruikt vele muzikale invalshoeken om zijn gitaarspel luister bij te zetten, maar slaagt er altijd in zijn herkenbare stijl te etaleren. Daarvoor offert hij alles op. Zelden zijn de torenhoge verwachtingen van het publiek zo waargemaakt door een muzikant als op deze gedenkwaardige avond. Een dag na de presentatie van zijn 'Return of the Überjam Project' in het Muziekgebouw aan het IJ is het intimiteit troef in Paradox. Daarbij is de sfeer extatisch en de interactie tussen de muzikant en zijn toehoorders bijna invoelbaar. Het oorspronkelijke Überjam-project van Scofield dateert van 2002, het eerste album onder dezelfde naam wordt een jaar later opgevolgd door 'Up All Night'.

John Scofield maakt snel duidelijk dat het nieuwe materiaal van 'Überjam Deux' tot stand is gekomen in het samenwerkingsverband tussen hem en zijn ritmische evenknie Avi Bortnick. Duidelijk is dat de composities dienen als startpunt voor immense jamactiviteiten.

Slaggitarist Bortnick is een niet te onderschatten en zeer waardevolle slaggitarist, die op meedogenloze en inventieve wijze de verbindingssleutel vormt met Scofields spel. Hiermee houdt zijn rol echter nog niet op. Bortnick is de 'sampler' van de band en brengt zorgvuldig alle elektronische loopings aan. Deze samples maken - soms verscholen, dan weer meer expliciet - deel uit van de moderne groove. De tandem van Andy Hess' bas en Louis Cato's percussie vormt een solide basis waarop de hele band kan bouwen. Het eindresultaat is een ware broeikas, waarin verzorgde en levendige melodieën dansbare grondslagen vormen voor de virtuoze improvisaties van Scofield.

De tracklist bestaat voornamelijk uit nummers afkomstig van zijn laatste album 'Überjam Deux'. Alleen 'Ideofunk' en 'Jungle Fiction' zijn afkomstig van het oorspronkelijke Überjam-project. Het onderscheid tussen beide projecten wordt direct inzichtelijk. De kwintessens ligt steeds meer op het incorporeren van grooves uit soul, rhythm & blues en zelfs reggae.

De tot kunst verheven groove, het gevarieerd gebruik van swingende akkoorden en de inventieve catchy samples zijn an sich al de moeite van het luisteren waard. De solo's van Scofield tillen het optreden naar een hogere dimensie. De uitgestrekte klankkleuren, het dynamisch bereik, de articulatie en de vloeibare frasering zijn niet te imiteren en de harmonische variatie staat altijd in dienst van de muziek. Zijn licht overstuurde toon en de goddelijke timing dragen bij tot een bedwelmend eclectisch geheel. IJzig in een moordend tempo, zoals in 'Cracked Ice', space-funky in 'Snake Dance', moddervet in 'Camellus' of lieflijk bij het aan Mayfield opgedragen 'Curtis Knew'.

De eminente Scofield bezit de meest herkenbare sound in de wereld van jazzgitaar. De combinatie van dwingende groove, Scofields spel en de kolkende ambiance in Paradox leiden tot het predikaat: legendarisch!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 20.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.