Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Fascinatie voor Braziliaanse muziek

Stacey Kent, woensdag 23 oktober 2013, Bozar, Brussel

Je herkent haar heldere stem meteen uit de duizend: Stacey Kent wordt algemeen beschouwd als dé revelatie onder de jazzvocalisten van de voorbije jaren, en dat is ze ook. In haar teksten kleurt zij weliswaar nooit buiten de lijntjes van het confortabele, brave, alledaagse leven in New York en omstreken, maar ze doet het wel met verve, bijgestaan door haar echtgenoot, componist, producer, rietblazer, fluitist en gitarist Jim Tomlinson.

Na de twee eerste bossanova's, de stijl die het repertoire van de avond zou domineren, verontschuldigde de diva zich voor het feit dat zij niet in staat zou zijn om alle facebook-verzoekjes in te willigen, temeer daar het merendeel van de nummers op de setlist voorkomen op haar nieuwste cd 'The Changing Lights', die zij in het kader van het Skoda Jazz Festival in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) kwam promoten. Het concert was nota bene uitverkocht.

Stacey Kent steekt haar fascinatie voor de Braziliaanse muziek niet onder stoelen of banken, zoals blijkt uit het gekozen repertoire op 'The Changing Lights' (waarvan de titelsong zelf een bossanova is), en bijgevolg dus ook tijdens het concert, dat bestond uit een mix van bossanova- en sambaklassiekers van onder meer Jobim ('One Note Samba' en het in het Engels gezongen 'Waters Of March' - dat mij meteen deed denken aan de wondermooie versie van de onlangs overleden Oscar Castro Neves) en Roberto Menescal ('O Barquinho'). Laatstgenoemde zanger/gitarist nam overigens zelf deel aan de studio-opname van het bewuste nummer voor de cd.

Heel even werd met het op een driekwartsmaat swingende 'The Face I Love' het Braziliaanse pad verlaten, om vervolgens alweer plaats te maken voor een bossanova van Jobim, waarin Kent zichzelf begeleidde op gitaar, net zoals op de daaropvolgende songs, met inbegrip van een lichte variant op het eerder vernoemde 'One Note Samba'. Ook 'Mais Uma Vez' ('One More Time'), een in het Portugees gezongen liefdesliedje van de Portugese dichter Antonio Ladeira, stond op het repertoire, evenals 'La Saison Des Pluies' van Gainsbourg en 'Samba Saravah' ('Samba Da Benção'), beiden in het Frans gezongen.

Na afloop kregen de diva en haar band een staande ovatie van het enthousiaste publiek, dat beloond werd met een versie van 'So Nice; , een Marcos Valle-klassieker uit 1965, als bisnummer.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Van Eycken.

Labels:

(Unknown, 12.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.