Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Brasilia meets jazz

Eliane Elias, vrijdag 27 september 2013, Flagey, Brussel

Braziliaanse samba's en bossanova's naadloos vermengen met swing en bebop: veel muzikanten hebben het ooit geprobeerd, maar weinigen zijn erin geslaagd om er zich zonder kleerscheuren van af te maken. De Braziliaanse pianiste en vocaliste Eliane Elias voelt zich alleszins thuis in beide werelden en neemt haar publiek dan ook graag mee op een muzikale reis naar het gebied waar Braziliaanse muziek en jazz samenkomen. Elias, die in de jaren tachtig internationale roem verwierf als lid van Steps Ahead aan de zijde van Eddie Gomez, Michael Brecker, Peter Erskine en Mike Mainieri, heeft inmiddels onder haar eigen naam naar schatting twintig albums uitgebracht.

'I Thought About You - A Tribute to Chet Baker' (Concord Jazz) is haar nieuwste cd en daaruit kwam dan ook het grootste deel van het repertoire, dat Elias op 27 september jongstleden bracht in Flagey in Brussel, bijgestaan door een intercontinentaal gezelschap, bestaande uit de Amerikaanse gitarist Steve Cardenas, de Deense contrabassist Thomas Ovesen en de Braziliaanse drummer Raphael Barata.

Na 'Bowing To Bud', een eerbetoon aan Bud Powell, volgde meteen de Warren-Gordon klassieker 'There Will Never Be Another You', die we vooral kennen in de versie van Chet Baker. In het Portugees werd 'Isto Aqui O Que É' gezongen over hoe een gracieus voorbijwandelende dame een streling voor het oog kan zijn. Buiten de Gershwin-klassieker 'Embraceable You' en de Jobim-compositie 'Desafinado' stonden eveneens een paar eigen nummers op de setlist, waaronder 'Stairway To The 9th Dimension' waarbij het publiek uitgenodigd werd tot een niet alledaagse bijdrage bestaande uit luidkeels geroep, gefluit en handgeklap.

Halverwege de show werd even stilgestaan bij de mooie momenten, die Elias zich herinnerde uit haar recente concerten samen met Toots Thielemans, Airto Moreira en de betreurde Oscar Castro-Neves. Ze had het duidelijk vooral over de bijzondere invloed die Chet Baker en de cool jazz-beweging destijds hebben gehad op bossanova-pioniers als Antônio Carlos Jobim en João Gilberto.

Met songs als 'I’ve Never Been In Love Before' en 'This Can’t Be Love' werd bovendien extra aandacht geschonken aan Chet Bakers acht laatste jaren uit zijn carrière, waarbij hij bewust koos om zonder drummers te werken. Vervolgens kreeg drummer Raphael Barata, afkomstig uit Rio, een paar keren de kans om het publiek behoorlijk te imponeren met een paar wervelende bebop-solo's, gespeeld over Braziliaanse ritmes.

Na afloop kreeg de band een welverdiende, staande ovatie.

Labels:

(Unknown, 19.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.