Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Bijzondere mix van standards en eigen composities

Flex Bent Braam, donderdag 7 november 2013, RASA, Utrecht

Pianist Michiel Braams nieuwste project is Flex Bent Braam. Vier blazers en ritmesectie. Dus, laten we zeggen, een traditionele jazzbezetting. De muziek daarentegen is verre van traditioneel. Naast eigen composities heeft Braam jazzstandards op zeer eigenzinnige wijze gearrangeerd. De keuze van de standards is gebaseerd op de voorkeur van dichter en groot jazzliefhebber Lucebert. En om bij Lucebert te blijven, de composities van Braam zijn geïnspireerd op Japanse epigrammen van Lucebert.

Tijdens de aankondigingen las Braam dan ook enkele epigrammen voor die betrekking hadden op de te spelen composities. Of daardoor een begripvolle connectie ontstond met de muziek laat ik maar even in het midden. Dat zal ook wel niet de bedoeling zijn geweest. In ieder geval heeft Braam er een handje van om de muziek te ontregelen, wisselingen in tempo te creëren, verstilde passages door chaotische collectieven te laten volgen en standards te ontrafelen en totaal naar zijn eigen hand te zetten. Braam maakt het zijn luisteraars niet gemakkelijk. Geconcentreerd en intensief luisteren verdient aanbeveling, maar dat loont dan wel de moeite.

Het is dat Braam keurig al de nummers aankondigde, anders was het niet eenvoudig geweest sommige standards te ontdekken. Onder andere 'Misty', Monks 'Straight No Chaser' en Gillespie's 'Hot House' waren wel zeer uitzonderlijk bewerkt. Andere waren beter herkenbaar, zoals het openingsnummer 'Better Get It In Your Soul' van Charles Mingus. De eigen composities van Braam waren zeker zo interessant als de gearrangeerde kwalitatieve jazz-evergreens. Ondersteund door een somtijds groovende ritmesectie (drummer Joost Lijbaart en bassist Tony Overwater) werden de complexe blazerspartijen voortreffelijk uitgevoerd door altsaxofonist Bart van der Putten, trompettist Angelo Verploegen, trombonist Wolter Wierbos en baritonsaxofonist Oleg Hollmann.

Hoewel het accent lag op de geschreven partituren en de soloruimtes beperkt bleven, werd vooral geïnspireerd en spraakmakend door Wierbos en Van der Putten gesoleerd. Rest nog te melden dat de Flex Bent inderdaad een flexibel ensemble is, waarin na enige tijd een wisseling van musici zal plaatsvinden, waardoor Braams muziek wellicht een andere dimensie krijgt. Zo blijft Michiel Braam zich telkens heruitvinden. Echt jazz dus.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 10.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.