Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Various artists - 'Latin Jazz' (Intense, 2013)

Opname: 1954-1959

Moest de Cubaanse jazz begin jaren vijftig 'respectabel' worden? Dus analoog aan waar bandleider Paul Whiteman dertig jaar eerder ('Rhapsody In Blue', 'Jazz Symphony', 'Metropolis') mee bezig was? Als je deze 10-cd box doorloopt, zou je het haast denken. Maar liefst twee 'Afro-Cuban Jazz Suites', van Chico O'Farrill, dan de 'Voodoo Suite' van Pérez Prado en als je de vier delen van 'Afro', dat O'Farrill voor Dizzy Gillespie schreef achter elkaar draait, heb je ook een soort suite. Dan laten we Stan Kentons Cuban 'Fire!' - dat hier overigens niet bijzit - nog buiten beschouwing. Verder zijn alle bekende verdachten vertegenwoordigd: Herbie Mann, Mongo Santamaria, Art Blakey, Cal Tjader, Tito Puente.

Plus Bebo Valdés, de grote pionier uit Havanna, die in 1952 als eerste daar mambo, chachacha en jazz ging mengen. Het album 'Cuban Dance Party' van zeven jaar later geeft een goed beeld van waar deze pianist mee bezig was. Compleet met een vleugje bop-scat in het nummer 'Ita Morreal'. Mooi overigens, de relaxte aanpak van Valdés, toegesneden op de oudere dansers in La Tropicana, de fameuze openluchtdancing. De gekte van de bugalú en de merengue had toen nog niet toegeslagen.

Vreemdere eend nog is tenorsaxofonist Joe Holiday, een soort Lester Young-adept. Deze onbekend gebleven kleine meester, geboren in Sicilië als Joseph Befumo, speelt een soort lounge-latin, die in een enkel geval overgaat in pure kitsch. De vier selecties met een grotere bezetting, doch zonder bongo's, hebben meer vlees op de botten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 2.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.