Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Pandelis Karayorgis Trio – 'Cocoon' (Driff, 2013)

Opname: 20 juni 2012

Het Pandelis Karayorgis Trio levert met 'Cocoon' een slimme plaat af, die bewijst dat er voor pianotrio's nog altijd vernieuwing mogelijk is. Met een mengeling van Europese en Amerikaanse invloeden vormt het Karayorgis Trio een schakel in de keten Ellington-Monk-Mengelberg, maar zijn er tegelijkertijd verwantschappen met de hedendaagse overvloed aan virtuoze pianotrio's.

De improvisaties ontwikkelen zich vanuit handig opgezette composities. Door een slimme keuze voor harmonieën, vaak op het randje van de dissonantie, lijken de composities soms van amechtigheid uit elkaar te vallen. Op het laatste moment, wanneer de laatste maten van het thema gespeeld zijn, blijkt dan toch dat het geheel al die tijd logisch was. De improvisaties ontwikkelen zich op eenzelfde manier, waarbij het melodische drumwerk van Luther Gray niet onvermeld mag blijven. Diens vermogen om Karayorgis aan te vullen en te sturen zorgt voor een groot deel van de urgentie op dit album.

'Cocoon' bevat de nodige diversiteit. Het swingende 'You Took My Coffee And Left' zwalkt vrolijk op het baswerk van Jef Charland, terwijl het harmonische 'Downed' vol grote akkoorden, dissonanten en drumroffels zit. Toch blijft er een groepsgeluid overeind, doordat de muzikanten juist de rafelrandjes en kreukels in de muziek benadrukken. Daardoor kan elk stuk zomaar van sfeer en stijl veranderen. Dat dit volstrekt logisch gebeurt en vrijwel altijd de aandacht vasthoudt, is wat 'Cocoon' tot een plaat maakt die na een paar keer luisteren ook nog vol nuance en verrassingen zit.

Meer horen?
Klik
hier om de volgende tracks van dit album te beluisteren: 'Cocoon', 'Downed', 'Idiosynchronicity' en 'You Took My Coffee And Left'.

Labels:

(Sybren Renema, 2.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.