Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mulatu Astatke - 'Sketches Of Ethiopia' (Jazz Village, 2013)

Opname: februari 2012

Een nieuw album van toetsenspeler, componist en bandleider Mulatu Astatke is altijd welkom. Hij was degene die de Ethiopische nachtclubsoul van de jaren zestig en zeventig oppepte met Latin percussie en jazzsolo's. Het resultaat: Ethio Jazz. Inmiddels werd hij door hiphopartiesten als Nas, Damian Marley en Kanye West gesampled.

Hier horen we hem aan het hoofd van zijn Step Ahead Band (niet te verwarren met Steps Ahead), een collectief van Ethiopische en Engelse muzikanten. De meest typerende track is het tien minuten durende 'Assosa Derache', dat gevuld is met jazzsolo's. Het vormt een mooi contrast met het nummer dat erop volgt, 'Gumuz', een traditioneel lied van de gelijknamige stammen die in de buurt van de Soedanese grens wonen.

De rijke muziek van Astatke (ook: Astatqé) kenmerkt zich door de vlotte, aanstekelijke melodieën en de vervlechting van verschillende ritmes en melodische frasen. Zijn jazzachtergrond (hij was de eerste Afrikaanse student aan het Berklee College of Music) verklaart zijn affiniteit met de muziek van Charlie Haden's Liberation Music Orchestra en de late Eddie Sauter. Daarbij dienen we te bedenken dat de populaire muziek van zijn geboorteland, met grote christelijke en joodse populaties en de invloeden van de militaire kapellen, meer dan in de rest van Afrika Europees was georiënteerd. Harmonisch, ergo. Strijkinstrumenten (cello, masinka) spelen ook een grote rol in het geluidsbeeld. Nogmaals: een rijke stamppot, pardon, injera.

Meer horen?
Klik
hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 11.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.