Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Misfit Toys – 'Does Anybody Know What Time It Is?' (Innova, 2013)


Jazz wordt vaak een intellectualisme verweten dat haaks zou staan op de beginselen van de populaire muziek. Goed, af een toe wordt een pophit verwerkt door een jazzmuzikant, maar het is zeldzaam dat een jazzer serieus met pop bezig is. En wanneer dit het geval is, gaat het vaak om ofwel een slap aftreksel van jazz, ofwel om een vorm van postpunk die de minder avontuurlijke luisteraar van zich vervreemd. Jazzbands die zich op een serieuze manier bezig houden met de mainstream zijn zeldzaam. En dat is niet zo gek: veel mainstream popmuziek leent zich slecht voor improvisatie, is slecht geschreven of appelleert minder aan de muzikant dan de traditie waarin Thelonious Monk en Duke Ellington componeerden. Toch kan de brug tussen beide vormen geslagen worden.

Al bij de eerste zit wordt duidelijk dat deze plaat, hoewel diep cynisch over de staat van de popmuziek, toch ook een hommage is aan de radiostations van de jaren zeventig. Het resultaat is een vreemde mengeling van meligheid en vakmanschap. Banjo's, tabla's, hobo's en een kletzmerachtige elementen leunen vrolijk aan tegen bizarre covers van Black Sabbath ('Ironman') of Talking Heads ('Drugs'). Wat de muziek overeind houdt, is het gevoel dat alle elementen goed geïntegreerd zijn. De opnamen zitten vol details, van koortjes en theremins tot synthesizers. Wie houdt van Eugene Chadbourne, Frank Zappa of Fred Ho, zal zich bij deze muziek zeker thuis voelen, maar wie vermoeid raakt van al te veel slimmigheden, doet er goed aan deze plaat links te laten liggen.

Dat 'Does Anybody Know What Time It Is?' niet in alle opzichten geslaagd is, geeft niet. Het is immers meer een collage dan een coherent statement. Deze cd is prima geschikt voor wie op een feestje eens iets mafs wil draaien of zich van zijn meest postmoderne kant wil laten zien, maar tegelijkertijd vreemd zielloos om gewoon naar te luisteren. Aangezien dit de bedoeling was, is het onmogelijk daar een probleem in te zien. In dat opzicht kunnen bepaalde nummers op dit album zich meten met 'Always On My Mind' van de Pet Shop Boys, nog altijd de meest ambigue cover in de muziekgeschiedenis.

Meer horen?
Klik
hier om van deze cd het nummer 'Geronimo's Cadillac' te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 6.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.