Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Chrissy Zebby Tembo & Ngozi Family – 'My Ancestors' (Mississippi Records, 2013)

Opname: 1974

Het door AIDS en armoede geteisterde Zambia beschikt met de Victoriawatervallen over één van de meest imposante natuurfenomenen ter wereld. Muziek wordt er ook gemaakt, zowel in traditionele als in moderne varianten, variërend van hiphop tot gospels. Onbetwist hoogtepunt in de Zambiaanse muziek is echter de Zamrock van de jaren zeventig, die in niets onder doet voor de veel bekendere Nigeriaanse Afrobeat. Hoogstens is Zamrock zwaarder, met meer aandacht voor bassen en een duidelijkere invloed van Jimi Hendrix, Cream en Black Sabbath.

Hoewel vrijwel alle Zamrockers tegenwoordig dood zijn, vaak door 'ziekte', zoals dit eufemistisch wordt omschreven, hebben zij een imposante erfenis achtergelaten. Met name de kring rond Paul Nogzi en zijn Ngozi Family leverde platen af die zich kunnen meten met het beste dat in de jaren zeventig is voortgebracht. De recente reissue van het veel te weinig gehoorde 'My Ancestors' van Chrissy Zebby Tembo en de Ngozi Family mag dan ook een zegen heten. Maatschappelijk bewuste teksten worden voorzien van dikke grooves en eindeloze improvisaties op een overstuurde gitaar. Onderwerpen als dood ('Coffin Maker'), criminaliteit ('Trouble Maker') en een metaforische kijk op traditionele arbeid ('Fisherman'), maken dit album ook 39 jaar later nog opvallend relevant. Dat wil niet zeggen dat er niets te lachen valt: nummers als 'O Yeh Yeh' en 'Feeling Good' doen precies wat de titel doet vermoeden.

Bovendien is deze muziek voor een hele generatie Zambianen ontzettend belangrijk: president Kaunda verordonneerde in de jaren zeventig dat 95% van alle muziek op de radio Zambiaans moest zijn, om zo een identiteit te smeden voor zijn uit 72 volkeren bestaande land. Dit lukte goed en hoewel Zambiaanse jongeren vaak liever naar Snoop Dogg luisteren, blijft Zamrock doorwerken in de hedendaagse Zambiaanse psyche. Het deed uw recensent dan ook veel genoegen in Livingstone, Southern Province, een kroeg te vinden waar de oude rotten deze muziek in leven houden. Chrissy Zebby Tembo verdient het om meer gehoord te worden.

Meer horen?
Klik
hier om het titelnummer van dit album te beluisteren: 'My Ancestors'.

Labels:

(Sybren Renema, 18.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.