Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Artikel / Jazztube / Nieuws
Nils Wogram: A band manifesto


"Dit is een hele persoonlijke en belangrijke tekst voor mij", zegt de Duitse trombonist Nils Wogram over een artikel dat hij schreef naar aanleiding van het Jazzfest Berlin, waarvoor hij was uitgenodigd om met zijn vier bands te komen spelen. De tekst, geschreven in de vorm van een manifest, gaat over de urgentie van intensief samenspelen in een band. De noodzaak om je collega-bandleden door en door te kennen, waardoor je de diepte in kunt gaan en persoonlijk tot ontwikkeling komt. Wogram irriteert zich aan kortlopende, commercieel gedreven projecten, waarbij muzikanten geen relatie aan kunnen gaan en de muziek leeg blijft.

Op 3 november, de laatste dat van het Berlijnse Jazzfest, ontving Nils Wogram de Albert Mangelsdorff Prijs 2013 (de belangrijkste Duitse Jazz Award). De prijs, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Boy Edgar Prijs, en de eraan verbonden geldprijs van 15.000 euro wordt sinds 1994 elke twee jaar uitgereikt aan opmerkelijke persoonlijkheden van de Duitse jazzscene.

Uit het juryrapport: 'Nils Wogram is een technisch briljante muzikant met een eigen geluid. Diep geworteld in de jazzgeschiedenis weet hij traditie en innovatie te combineren en de vele facetten van jazz een modern geluid te geven. Hij zet hoog in op intensieve en doorlopende samenwerking met zijn ensembles, waarbij hij - niet afgeschrikt door modetrends - zichzelf en zijn muzikale metgezellen ruimte weet te geven voor ontwikkeling. Nils Wogram doceert sinds 2004 trombone aan de universiteit van Luzern, Zwitserland. Naast zijn artistieke en educatieve activiteiten zet hij zich in ten behoeve van jazzmuziek, binnen de Europese muziekscene.'

De trombonist, die al eerder de Deutscher Musikautoren Preis ontving, was onlangs nog op tournee in ons land met het Nostalgia Trio. Met Root 70 bracht hij onlangs het uitmuntende album 'Riomar' uit, waarop de band is versterkt met drie strijkers.

Klik
hier om zijn manifest te lezen.

Met dank aan Jazz International Rotterdam.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven voor een documentaire over Nils Wogram, gemaakt door Jana Heinlein. We zien beelden die werden gemaakt tijdens het Berlin Jazzfestival 2012, met Root 70, Nostalgia Trio, duo Wogram-Nabatov en het Nils Wogram Septet. Verder zijn er interviews met de muzikanten.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 12.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.