Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Eric Vloeimans' Oliver's Cinema - 'Oliver’s Cinema' (Challenge, 2013)

Opname: 2012

Oliver's Cinema is de naam van het nieuwe trio van trompettist Eric Vloeimans. Dit trio van een minder alledaagse samenstelling - cello, accordeon, trompet - heeft een bijzondere verbeeldingskracht en creëert een haast vanzelfsprekend timbre. Zijn muzische idioom en zijn spel, dat Vloeimans gedurende vele jaren steeds meer heeft verfijnd, bereiken in deze zetting een nieuw hoogtepunt.

In de nazit van een concert in het Belgische Rijkevorsel komen de triviale gedachten ter sprake die Vloeimans als kind aan de accordeon verbond. Na zijn lange leerweg in de muziek beseft hij nu, dat hij dit instrument uiteindelijk is gaan bewonderen. Het gesprek brengt hem op het spoor van accordeonist Tuur Florizoone. Na een ontmoeting besluiten ze om samen het podium op te gaan. Vloeimans mist nu nog een verbindende schakel tussen de trompet en de accordeon. Via zijn liefde voor de cello komt hij in contact met Jörg Brinkmann. Het nieuwe trio heeft een vorm gekregen. Tijdens de eerste repetities van het drietal blijkt filmmuziek een verbindende schakel te zijn. Florizoone komt met zijn stuk 'L’Amour De Moules', Brinkmann brengt 'Fellini’s Waltz' in en Vloeimans heeft eigen stukken uit recente schrijfopdrachten voor de films 'Majesteit' en 'De Nieuwe Wildernis'. De mindset van dit nieuwe trio resulteert in muziek die klinkt alsof die er altijd al was. Muziek ook, die een tijdloos beeld schept van warmte en vergankelijkheid. Melancholie waar je blij van wordt. Een ideale match. In een quasi-dansante stijl met elementen uit de tango, Balkan, musette, folk en een vleugje swing vloeien de instrumenten prachtig samen.

Bij Pauw & Witteman vertelt Vloeimans dat hij door regisseur Peter de Baan werd gevraagd om muziek te maken bij de film 'Majesteit'. Hoewel hij al langere tijd weet dat zijn composities als filmisch worden ervaren, is dit voor hem een concept dat toch om een andere benadering vraagt. Welke muziek voel je als je naar filmbeelden kijkt? Welk melodisch materiaal heb je nodig? Hij gaat te werk vanuit fantasie en emoties. Beelden roepen de muziek op en vormen als vanzelf de muzikale ideeën. Een volgende vraag gaat over het visualiseren van de klankkleur van de instrumenten. Bij het televisie-interview, nog te zien op
YouTube, zijn prachtige beelden te zien van de making of 'De Nieuwe Wildernis'.

Deze cd is met veel aandacht en liefde gemaakt. Er is een atmosfeer van een rust die soms bijna grenst aan stilte. Muziek met een rijk palet aan klank en schoonheid, die kan aanzetten tot contemplatie.

Vanavond speelt Eric Vloeimans' Oliver's Cinema bij JazzCase in Dommelhof Neerpelt. Vervolgens is het trio nog te zien in De Toonzaal, Den Bosch (18/10), City of Wesopa, Weesp (19/10) en het Beauforthuis, Zeist (20/10).

Labels:

(Unknown, 17.10.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.