Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Heet ijzer in De Smederij

Martinez/Weiss/Teepe/Altenberg, dinsdag 8 oktober 2013, De Smederij, Groningen

Kijk, daar doe je het toch voor. Rond middernacht stapt er een graatmagere jongeman in de spotlights. Hij heeft een baritonsaxofoon omgegord en nu is het zijn beurt om te soleren. Het nummer is 'All Blues' – want het is die conservatoriumstudenten van tegenwoordig zoals bekend ten strengste verboden, een repertoire van meer dan drie nummers paraat te hebben. Hij begint zijn bijdrage in het hoge register, alsof hij zich niet bewust is van de zee aan laagte die onderin zijn toeter bruist. Dat duurt een chorusje of twee en dan duikt hij inderdaad het diepe in. Met krachtige slagen werkt hij zich door de noten en de verzamelde bekken vallen open: wat een dynamiek! Wat een power! Wat een swing! De naam is Giuseppe Doronzo – noteer maar even.

In De Smederij stond dinsdag een gelegenheidskwartet van conservatoriumdocenten. Altist Miguel Martinez lijkt in dit soort situaties vrijer te spelen dan bij Barnicle Bill. Nu ja, voortgeranseld worden door een onbarmhartige drummer als Steve Altenberg is natuurlijk andere koek dan op je flikker krijgen van zo'n loeder als John Engels.

'Raw Fish' is een eigen nummer met een Japans smaakje van bassist Joris Teepe. "Het staat op een album dat je op iTunes kunt vinden," licht de schepper toe. "Nou, dan hoef je dus niet hier te zijn," reageert trompettist Kurt Weiss opgelucht. Het stuk heeft geen steady pulse en dreigt halverwege dan ook roemloos uit elkaar te vallen. Na een collectieve improvisatie pikken de muzikanten wonder boven wonder de draad weer op en eindigen zowaar keurig in het gelid.

Tot slot is het beuken geblazen op 'Work (vooruitmaarweer) Song'. Martinez stijgt boven zichzelf uit – want het is hier wél Groningen, hè. De drie blazers – Doronzo heeft zich bij de groep gevoegd – verzinnen in de beste Blue Note-traditie een hete riff en dan is het gebeurd. Met behulp van wat vlugzout is ook het publiek weldra op de been.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.10.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.