Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mats Gustafsson/John Russell/Raymond Strid – 'Birds' (dEN, 2012)

Opname: 6 augustus 2011

Wie spierballen verwacht, komt bedrogen uit. Na 'Needs!' en 'Bengt' is dit al minstens de derde opname waarop Mats Gustafsson het voorheen ondenkbare doet door een heel album lang verstild te spelen. Ditmaal wordt hij echter begeleid door twee andere muzikanten met een uitstekend gevoel voor detail: gitarist John Russell en drummer Raymond Strid.

Dit album bevindt zich in een wereld die gaat over klankkleur en nuance, waarin een saxofoon meer klinkt als een druppelende kraan dan als een blaasinstrument en waarin de spanningsboog volledig afhankelijk is van sonoriteiten. Melodie, harmonie en ritme lijken voorgoed afgeschreven en vervangen door gekwetter en gekwaak.

Daarmee is deze opname zeker niet voor iedereen weggelegd, maar daardoor niet minder belangrijk. Voor wie muziek een onderzoek is naar de mogelijkheden van geluid, is 'Birds' juist zeer aan te bevelen. Bovendien is deze opname geen geïsoleerd geval, maar bevindt ze zich in een continuüm van soortgelijke platen, dat zich uitstrekt van de collectieve Britse impro, gekend om haar stilte, tot de percussieve experimenten van Stockhausen.

Daar komt bij dat het nog steeds overduidelijk een uitvoering is van mensen die weten wat ze doen. Het is immers onmogelijk voor deze muzikanten om de hoeveelheid techniek die ze bezitten volledig te negeren. Wat overblijft zijn flarden, restanten en ruïnes.

Meer horen?
Klik
hier om van dit album 'The Birds. They Fly As They Want, Don't They?' te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 4.10.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.