Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Lisbon Underground Music Ensemble - 'L.U.M.E.' (Challenge/Buzz, 2013)

Opname: 2010

Dit album stelt impliciete vragen ter discussie. Wat mag je in deze tijd verwachten van een bigband? Past het format van een bigband nog bij de huidige muzikale trends en is er wel een toekomst voor omvangrijke en dus ook kostbare formaties? Gezien zijn uitgangspunten lijkt initiatiefnemer en leider Marco Barroso zich weinig zorgen te maken.
Deze eerste cd van zijn gezelschap biedt de argeloze luisteraar een ongewis en meeslepend avontuur. Stalen zenuwen en enig incasseringsvermogen bieden uitkomst.

Marco Barroso (1977) kiest voor een intellectuele benadering, gezien de arrangementen waarin hij zijn Lisbon Underground Music Ensemble laat figureren. Het akoestische materiaal van deze 15-koppige bigband wordt geweven in een compilatie van muzikale ideeën, concepten, citaten en associaties. De stukken vormen een complexe lappendeken. Het beluisteren van dit album is een intensieve ervaring en is zeer de moeite waard.

In het tekstboekje* bij de cd kiest muziekcriticus Rui Eduardo Paes voor een brede interpretatie en verwijst terecht met een lange rij referenties naar verschillende tijdvakken en muziekgenres. Zijn heldere observaties komen uit een onverwachte hoek, gezien zijn eigen Portugese bedding en die van het LUME-project.

Barroso vertelt een boeiend verhaal en houdt een overtuigend pleidooi voor de instandhouding en de bruikbaarheid van grote formaties. Hij laat zien dat zijn ensemble in staat is tot vernieuwing en veelzijdigheid. Met het scheppen van een conceptuele vormentaal die herkenbaar is en houvast geeft, maakt hij een afspiegeling van sentimenten en nostalgische verlangens. Barroso recyclet en boetseert brokstukken uit het verleden en heroverweegt die elementen steeds opnieuw. Zijn muziek is even ongrijpbaar als glinsteringen op het water. Gebruikmakend van de modernste studiotechnieken, computers en de kwaliteiten van de hoogopgeleide en breed georiënteerde musici, verheft hij zijn bigband tot een grenzeloos muzikaal vehikel.

Het resultaat is verbluffend. Hoewel de beluistering van het album een flinke inspanning vergt, is het geheel overtuigend en boeiend. De muziek vormt een vloeiend geheel en rijt de zapcultuur aan flarden. Als een enfant terrible zet Barroso met zijn microcollages de ketel maximaal onder druk. Een dolgedraaide kermis transformeert naar een nachtmerrie, in messcherpe extase. Herhaaldelijk is een thema te horen dat sterk doet denken aan de beklemmende vervoering die Andrew Lloyd Webber creëert in 'Jesus Christ Superstar'.

Overall zijn er genoeg rustpunten waarop de muziek op adem komt in boeiende tunes en sterke arrangementen. Een grote afwisseling bij de inzet van grote en kleinere secties uit het orkest zorgt voor veel kleuring.

Marco Barroso heeft het gelijk aan zijn kant. Zijn album geeft overtuigend commentaar op de twintigste eeuw en is een fundament voor de toekomst. Dankzij een scherp oog voor tradities en vernieuwing, weet hij de boel overtuigend op scherp te zetten.

*De tekst van R.E. Paes is terug te lezen op de
website van Challenge Records (klik op 'About the album').

Meer horen?
Op de MySpace-pagina van het Lisbon Underground Music Ensemble kun je drie nummers van dit album beluisteren: 'LUX', '(...)' en 'Turn Around'.

Labels:

(Unknown, 12.10.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Albert van Veenendaal - 'Songs From The Secret House'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.