Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Charlie Parker - 'Intégrale Charlie Parker Vol. 6: Passport' (Frémeaux & Associés, 2013)

Opname: 1949

Het aardige van de serie Intégrale Charlie Parker is, dat je de verrichtingen van de saxofonist praktisch van dag tot dag kunt volgen. Zo hoor je, hoe Bird op 5 mei 1949, toen wij allemaal naar de tanks in het defilé stonden te gapen, in New York in de weer was om de nummers 'Segment' en 'Passport' op te nemen en de zondag erop in de Parijse Salle Pleyel van de partij was op het eerste Festival International de Jazz.

Dit zesde deel in de reeks 3 cd-boxen beslaat de eerste vijf maanden van 1949. Het grootste deel betreft radio-uitzendingen vanuit de Newyorkse Royal Roost en doubleert dus met de box die vorig jaar op Jazz Dynamics uitkwam ('Complete Royal Roost Broadcasts'). Voor mij nieuw is de registratie van een Jazz at the Philharmonic-show in Carnegie Hall, waar Parker gecombineerd is met onder anderen collega-altist Sonny Criss. Criss is gewaagd aan Parker, hij bezit een fenomenale techniek en een stralende toon, maar moet qua inventiviteit en variatie toch zijn meerdere in Bird erkennen. Het schijnt dat Criss op sommige avonden zijn rivaal eruit blies, wanneer die laatste niet in vorm was. Parker pakte hem dan de avond erop weer lekker terug.

Het mooiste nieuws intussen uit de wereld van Charlie Parker is de ontdekking van een tot dusver onbekende live radioshow uit 1941 van het orkest van pianist Jay McShann, met een jonge Parker, die een verbluffende solo in 'I’m Getting Sentimental Over You' blaast. De ontdekker van deze tracks moest gereanimeerd worden; een assistent is gaan zwerven en nog niet teruggezien.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.10.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.