Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Oktober Jazzmaand nieuw leven ingeblazen


In de jaren zeventig en tachtig werden door de SJIN (Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek in Nederland) Oktober Jazzmaanden georganiseerd. Het was een stichting die het Nederlandse jazzbeleid ontwikkelde en uitvoerde, en daarvoor een stevige pot subsidiegeld ter beschikking had. Hiermee werden zowel muzikanten als podia gesubsidieerd. Midden jaren tachtig waren er dan ook dankzij dat beleid zo'n 220 subsidiabele jazzpodia. Ook de Oktober Jazzmaand was een groot succes. Het aanbod van jazzconcerten in die maand was min of meer verdubbeld. Ook werd er in die maand extra en uitgebreid aandacht aan de jazz in de media besteed. In het eerste jaar van de Oktober Jazzmaand - in 1974 - waren er 140 concerten in Nederland en in het volgende jaar werd dat aantal zelfs verdubbeld.

In Brabant wordt dit jaar de traditie weer opgepakt. In Muziekcentrum De Toonzaal (Den Bosch), in Paradox (Tilburg) en Axesjazzpower (Eindhoven) wordt de maand oktober weer dé jazzmaand en wordt het bomvol met nationale en internationale topjazz op de drie podia. In één maand tijd vinden er 18 concerten plaats in de jazzminded provincie. Nederland telt twaalf provincies. Dan moet het mogelijk zijn volgend jaar landelijk een Oktober Jazzmaand te hebben met circa 200 concerten (12 x 18). Niet dan?

Maar goed, eerst dan maar Brabant. In Paradox vinden 11 concerten plaats met onder andere Lily's Déjà Vu (het nieuwe project van saxofoniste Ingrid Laubrock), Mete Erker, Nils Wogram, Paul van Kemenade in diverse formaties, het altijd verrassende I Compani van Bo van de Graaf, het jonge Amerikaanse kwintet Kneebody, de IJslandse groep Mógil en de Fonda Stevens Group uit de VS. In de Toonzaal spelen onder meer de Houdini's, de Ploctones en Eric Vloeimans met Oliver's Cinema. In café Wilhelmina voor Axesjazzpower zijn Lily's Déjà Vu, Uri Caine & Han Bennink en Mógil te beluisteren. Aldus, niet gering wat er in Brabant gaande is!

Meer weten?
Kijk op de websites van De Toonzaal, Paradox en Axesjazzpower voor de actuele jazzprogrammering van deze podia.

Labels:

(Jacques Los, 25.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.