Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Jazz Middelheim 2013 Part 4


Op papier moest, vanuit het jazzperspectief gezien, de laatste dag van het festival de meest interessante dag worden. En dat werd het ook. Na de wat wisselvallige voorgaande dagen was er wel wat goed te maken. Voor een groot deel is dat dan ook gelukt.

Drummer Stéphane Galland heeft in zijn formatie LOBI muzikanten uit verschillende culturen bij elkaar gebracht en een meer dan voortreffelijke synthese gevonden van moderne jazz en Oosters getinte volksmuziek. Fluitist/zanger Magic Malik uit Guadeloupe, de Bulgaarse accordeonist Peter Ralchev en de in Brazilië geboren pianist Malcolm Braff soleerden jazzy en virtuoos over de oriëntaalse complexe ritmische patronen. Aka Moon-drummer Galland, de Turkse percussionist Misirli Ahmet en bassist Charles Benavent stemden goed op elkaar af en hielden de dynamische ritmiek de hele set voortreffelijk in de hand. Opvallende elementen hierin waren de dialogische percussieduetten tussen Ahmet en Galland. Andere memorabele onderdelen van het energiek spelend ensemble waren de 'zingfluit'-solo's van Malik en de uiterst behendige reeksen-improvisaties van accordeonist Peter Ralchev. Jazz/wereldmuziek van hoog niveau.

De dynamiek die zo prominent aanwezig was bij LOBI, ontbrak geheel bij het trio van pianist Bill Charlap. Ontegenzeggelijk is hij een zeer behendig en technisch pianist, maar het concept van het trio was zeer gedateerd, zelfs erg oubollig. Zonder enige eigen inbreng en composities werd het American Songbook op een zeer brave wijze en met zeer voorspelbare arrangementjes ten gehore gebracht. Veelal in een zeer laag en medium tempo. Bekwaam uitgevoerd dit alles, dat wel, maar niet wereldschokkend. CEO's van internationale concerns zullen deze 'nietsaandehandmuziek' vast erg kunnen waarderen.

Het hoogtepunt van de avond en van het festival was het concert van het Charles Lloyd Quartet. De 75-jarige Lloyd – hij behoort inmiddels tot de laatste tenorhelden – speelt zeer melodieuze lijnen in de context van het vrije improvisatie-idioom. Dat gaat gepaard met een prachtig en warm zangerig geluid op sax. Chorus voor chorus bouwde hij zijn solo's met grote intensiteit en prachtige melodieuze lijnen welhaast hemelbestormend uit. Uit de beker van zijn sax kwamen volle, warme, donkere lage tonen, culminerend naar het lieflijke hoge register. De song 'Caroline, No' – bekend van de Beach Boys – is nog nooit zo wonderschoon vertolkt. Met de jongere en hippe ritmesectie - bassist Reuben Rogers, drummer Eric Harland en pianist Jason Moran - heeft Lloyd zijn perfecte medekompanen gevonden. Pure klasse, dit kwartet en concert. Laat ze volgend jaar maar weer terugkomen.

Het sluitstuk was het rechttoe rechtaan optreden van het Randy Weston African Rhythmes Septet. Pianist Weston vermengt de Afrikaanse ritmes met (vooral) hardbop-jazztechnieken. Afro jazz dus. Alom bekende composities van zijn hand zijn onder andere 'Little Niles', 'Hi Fly' en 'Blue Moses'. Het dominante ritmische aspect in zijn muziek werd ook op Jazz Middelheim prominent geëtaleerd. Drummer Lewis Nash, percussionist Neil Clarke en bassist Alex Blake (al meppend op en trekkend aan de snaren) legden stevige patronen onder de collectieve blaaspartijen en individuele solo's. Opvallende solistische prestaties kwamen van altist T.K. Blue en tenorist Bill Saxton. Vooral T.K. soleerde gloedvol in 'African Sunrise'. De intro's en solo's van de leider zelf waren overduidelijk geïnspireerd op het spaarzame pianospel van Duke Ellington en Thelonious Monk. Het detoneerde geenszins met de heftige afro-ritmische erupties. Met het speelplezier van het complete ensemble, het ritmisch meeklappen en meezingen van het publiek werd het festival zeer vrolijk afgesloten.

Cees van de Ven maakte een fotoverslag van deze vierde en laatste dag van Jazz Middelheim, zondag 18 augustus. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 3.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.