Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Jazz Middelheim 2013 Part 3


De derde dag, de zaterdag, uiteraard dé publieksdag, had niet nog gevarieerder kunnen zijn. Jong aanstormend jazztalent met als coach avant-garde drummer Andrew Cyrille, artist in residence Tigran voor de derde en laatste keer op het festival, de nieuwe vocale ontdekking Melanie de Biasio en popstar Randy Newman. Helaas voor de vele Newman-fans heeft hij wegens ziekte zijn optreden moeten afzeggen. In plaats daarvan is er een wel bekend Belgisch popbandje – Hooverphonic – opgetrommeld, aangevuld met een paar strijkers en enkele koperblazers. De programmering van Newman voor een jazzfestival is al niet een gelukkige, maar Hooverphonic slaat natuurlijk alles. Om een groot publieksbereik te generen is een populaire keuze wel te begrijpen, maar dan zijn er toch wel andere en meer jazzgerichte artiesten te contracteren?!

Drummer Andrew Cyrille, die gedurende een jaar of tien pianist Cecil Taylors drummer is geweest, was al een paar weken in Antwerpen om met jonge talentvolle muzikanten de fijne kneepjes van de improvisatiemuziek in te studeren. De bandleden – pianist Seppe Gebruers, saxofonist Viktor Perdieus en bassist Laurens Smet, maar ook hun coach Cyrille – hadden schetsmatige composities ingebracht die stuk voor stuk leidden naar vrije en collectieve improvisaties. Het kwartet, Bambi Pang Pang genaamd, musiceerde beheerst en ingetogen en met een luisterend oor naar alle mogelijke wendingen, muzikale lijnen, wisselingen en individuele uitingen. Interactie voerde de boventoon. Cyrille had dat ook gezegd: "Luisteren naar elkaar is de essentie." Het leverde free jazz op van een welhaast melodieuze intensiteit.

Daarna kwam er nog een blijde verrassing. De frêle zangeres Melanie de Biasio wist met haar gracieuze presentatie, haar warme stem en sensueel ritmisch hijgen het publiek in het hart te treffen. De mannen zeker in elk geval. Haar welhaast minimal music en haar soepele frasering riep een intieme en broeierige sfeer op. Ook het repertoire, dat voor het merendeel bestond uit langzame en medium-tempo nummers en twee intense duo's – 'Blue' met begeleiding van pianist Pascal Mohy en 'The Flow' met Pascal Paulus op gitaar – droeg ertoe bij dat eenieder volledig in de ban raakte van dit prachtige optreden. De Biasio produceert zeer intense, intieme en krachtige muziek, die schuurt aan de – laat ik zeggen – ballad jazz. Over jazz gesproken, bij jazz hoort soleren en improviseren. Bij dit optreden was daar geen sprake van. Wel werd er subliem door de band begeleid. Vooral drummer Dré Pallemaerts speelde alert, groovy, zeer gevarieerd, stuwend en hield de touwtjes stevig in de hand.

Driemaal is scheepsrecht, zal Tigran gedacht hebben en zorgde er voor dat zijn derde en laatste optreden op het festival tot zijn beste en meest jazzy behoorde. Met zijn eigen formatie Shadow Theater liet hij horen niet alleen tot een zeer getalenteerd jazz pianist te behoren, maar ook nog eens het freejazz idioom niet te schuwen. In een dynamische set met tenorist Ben Wendel, bassist Sam Minaie en drummer Nate Wood werd de freebop en modale jazz, met reminiscenties aan Coltrane, McCoy Tyner, met volle kracht de grote festival tent in geslingerd. Free en binnen de modale kaders en reeksen gingen Wendel en Tigran glorieus te keer. Helaas – halverwege de set ongeveer – kon Tigran het weer niet laten zich vocaal te uiten. We hadden dat de twee voorgaande dagen uitentreuren al gehoord. Zo werd het steeds vervelender. Gelukkig werd de set wederom met een stevig portie hardcore jazz afgesloten.

Ik heb de bus teruggenomen naar de stad voordat Hooverphonic begon. Driekwart van de avond was al geslaagd. En dat was ook wel goed en genoeg.

Cees van de Ven maakte een fotoverslag van deze derde dag van Jazz Middelheim, zaterdag 17 augustus. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 1.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.