Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Lyrisch en melodisch

Olaf Zwetsloot Quartet, zaterdag 21 september 2013, Artishock, Soest

Saxofonist Olaf Zwetsloot is een relatieve nieuwkomer in het Nederlandse jazzwereldje. Hij leidt een internationaal kwartet bestaande uit drie generaties musici, van 25 tot en met 78 jaar oud.

De Amerikaanse drummer Clarence Becton is de nestor van de groep. Gedurende zijn langjarige loopbaan speelde hij met grootheden als Thelonious Monk, Joe Henderson, Woody Shaw en Slide Hampton. De benjamin van de band is pianist Timothy Segond von Banchet. Tussen die twee uitersten bevinden zich Zwetsloot en de Noorse bassist Thomas Winther Andersen. Onlangs heeft dit kwartet zijn debuutalbum 'Shadows' uitgebracht. Het spreekt voor zich dat de muziek en composities van het uitgebrachte album tot het repertoire van de avond behoorden.

In het bijzonder is het lyrische, melodieuze post-hardbop muziek. Muziek die uitstekend past bij de speelwijze van altsaxofonist Olaf Zwetsloot. Zijn klassieke toonvorming correspondeert naadloos met de harmonieuze, melodische composities. Zijn improvisaties sluiten daar passend op aan. Zijn instrumentbeheersing en introverte solo's zijn een afspiegeling van zijn bescheiden en beheerste persoonlijkheid.

Zo klonk dus de muziek en zo speelde ook het kwartet, met uitzondering van pianist Banchet. Hij zorgde voor de broodnodige opwindende momenten, voor de spirit en voor de krachtige, interessante en virtuoze pianopartijen. Jammer dat zijn enthousiaste begeleiding en solo's niet als inspiratie dienden voor zijn medemusici.

Hoewel de prettig in het gehoor liggende muziek van het kwartet bekwaam en beheerst werd uitgevoerd, ontbrak het aan vurige interactie en aan avontuurlijke en verrassende improvisaties.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 30.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.