Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Alto swingend badje

donderdag 26 september 2013, Jazzcafé Alto, Groningen

"Het voelt hier als in een warm bad," sprak Dick de Graaf waarderend, terwijl hij zijn Chouffe peinzend in het barlicht bezag en zich behaaglijk op zijn kruk schurkte. Boven onze hoofden beukte het Benny Goodman Orchestra zijn Carnegie Hall concert in onze herinnering.

Een half uurtje eerder had de saxofonist de bar bijna (bijna!) op de knieën gekregen met een even genuanceerde als nadrukkelijke uitvoering van 'Chelsea Bridge'. Zo speelt men een ballad, dames en heren.

En zo taai is de bar van Café Alto, het Groninger jazzparadijs dat zijn leven onlangs met een jaar verlengd zag. De opening van het seizoen 2013-14 verliep soepel en was zomaar niet afgelopen. Met ritmische bokkensprongen was De Graaf de avond begonnen, citerend uit Béla Bartóks 'Mikrokosmos'. De voorbeeldige samenwerking tussen bas (Bert van Erk) en drums (Sebastian Demydczuk) was een van de eerste dingen die opvielen en in de loop van de avond alleen maar scherper werd.

In 'Fee Fi Fo Fum' schudde de Rotterdamse saxofonist handen met collega Wayne Shorter, een andere Coltrane-zoon. Zijn toon vertoont, als hij eenmaal op stoom is, fraaie gepolitoerde slijtageplekken. Hij trekt lange lijnen in een compositie als 'Doubtful Sound', een pastoraal thema waarin 'And The Angels Sing' en 'Freedom Jazz Dance' niet voor niets opduiken. Dat het genoemd is naar een betoverend eiland in de buurt van Nieuw Zeeland, opgetrokken uit meren, heuvels en watervallen, verbaast dan ook niet. Vervolgens stampt het gelegenheidstrio een stevige 'It Ain’t Necessarily So' uit de vloer, waarin het combo erin slaagt originele variaties op dit trouw beestje te bedenken en een opwindend coda neer te zetten.

'Con Alma' was een feature voor Van Erk die - een gekneusde rib domweg negerend en een weigerachtig element resoluut tot de orde meppend - een toonbeeld van toon, timing en dynamiek bleef.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.